İlçede faaliyet gösteren Fındıklar İnşaat tarafından Güney Mahallede 7 bin metrekarelik alana inşa edilen 68 daireli toplu konutlar için zemin iyileştirme çalışmaları başladı. Yapılan konutların zemin güçlendirmesi ile depreme daha dayanaklı hale gelmesi için ilçede ilk kez “jet grouting tekniği (bir zemin iyileştirme tekniği)” kullanıldı.
Zemin iyileştirme çalışmaları düzenlenen törenle başladı. Törene Osmancık Kaymakamı İbrahim Küçük ve Osmancık Müteahhitler ve Mühendisler Birliği Başkanı Haydar Kurşun ile mimarlar ve inşaat mühendisleri katıldı.
Jet Grouting tekniği ile ilgili bilgi veren Uğur Fındık yumuşak zeminlere yüksek basınçla çimento enjekte edilmesi ile zeminin daha güçlü hale getirildiğini söyledi.
Bu tekniğin ilçede ilk kez Fındıklar İnşaat tarafından uygulandığını belirten Fındık; “Jet Grouting bütün dünyada zemin iyileştirilmesi için kullanılan bir sistemdir. Biz ilk defa ilçemizi bu teknik ile tanıştırdık. İnşa ettiğimiz konutlarda zemini güçlendirmek için bu sistemi kullanıyoruz. Jet grouting tekniğinin mantığı zemine sondaj açılarak yüksek basınçla çimento enjekte edilmesidir. Bu şekilde tek bir konutun altında yaklaşık 35 tane güçlü blok oluşturuluyor. Böylelikle binanın zemini daha güçlü olduğundan depreme dayanıklılık oranı da yükseliyor. Bu teknik ayrıca bir yer sarsıntısı esnasında zemindeki sıvı kaymasını da önleyerek olası bir zemin çöküntüsünün önüne geçiyor” dedi.
Jet Grout Nedir?
Jet-grouting, hemen hemen her türlü zayıf zemin tiplerinde ve kum, çakıl, kil gibi doğal zemin elemanlarının oluşturduğu kombinasyonlarda, diğer iyileştirme metotlarından daha hızlı, güvenilir, kalıcı ve ekonomik bir çözüm alternatifidir.
Yöntem, su jeti yardımıyla zemini delip, delinen hacme basınçla (300-600 bar, Ort:400-450) su ve çimento karışımı (grout) püskürtülerek zemin boşluklarının doldurup sıkıştırılması suretiyle zemin içinde kolon ve güçlü zemin oluşturmayı amaçlar. Yüksek basınç, sevk edilen enjeksiyonun (grout) zemine geçerken yüksek bir kinetik enerji kazanmasını sağlar. Su-çimento karışımının hızı 250m/sn gibi yüksek bir değere ulaştığından, enjeksiyon zemini yırtarak zeminle birleşir ve çimentolu zemin yapısı oluşturur.
Zemin ıslahı, ana işlev olarak zeminin mekanik mukavemet değerlerini arttırmayı hedefler, dolayısıyla taşıma kapasitesi artar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz