Hitit Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çorum Ticaret Borsası tarafından Osmancık'ta tarım toplantısı düzenlendi.
Osmancık'ta Hitit Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çorum Ticaret Borsası tarafından düzenlenen toplantıda, çeltik olmak üzere kentteki tarım ürünlerinin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.
Osmancık İş Adamları Derneği'nin (OSMİAD) ev sahipliğinde Kanıtemiz Restorant' ta düzenlenen toplantıda, başta çeltik olmak üzere kentteki tarım ürünlerinin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.
Açılışta konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Ermiş, çalıştayın amacının üreticilerle birlikte Çorum tarımının sorunlarını tartışmak ve yeni bir yol haritası hazırlamak olduğunu söyledi.
Toplantıda hazırlanacak sonuç bildirgesinin bakanlık yetkililerine iletileceğini ifade eden Ermiş, ''Amacımız bir harita çıkararak, bu harita içerisinde bir yol güzergahı belirlemek. Önceliklerimizi ortaya koyalım istiyoruz. Sektörün bütün temsilcileri ile görüşmeler yapalım ve bunları bir ortak zeminde, bilim ve ilim zemininde tartışalım. Bir sonuç bildirgesi oluşturalım. Akabinde de bakanlığımızın yetkilileri ile bir toplantı yaparak bunları onlara iletelim'' dedi.
Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş da Çorum için önemli bir marka değeri olan Osmancık pirincinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, kalite ve üretimin artırılabilmesi için devlet desteğinin de artırılması gerektiğini ifade etti.
Diğer tahıl ürünlerine kıyasla pirinçteki KDV'nin daha yüksek olduğunu hatırlatan Bektaş, pirinçte de KDV'nin yüzde 1 oranına indirilmesi gerektiğini savundu. Pirinçteki yüksek KDV oranının hem çiftçileri hem de sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bektaş, şunları söyledi:
''Pirinç ve çeltikte uygulanan KDV oranının yüksek olması hepimizi olumsuz etkilemektedir. Bu oranın yüzde 1'lere çekilmesi isabetli olacak, sektörü canlandıracaktır. Çeltik ekimi için verilen devlet desteklerinin arttırılması teşvik edici olacak ve üretimi arttıracaktır, çeltikte devlet desteği arttırılmalıdır. Çeltik üretiminin su kenarları ve ırmak boylarında yapıldığı bilindiğinden, buralarda üretim için gereken enerjinin sağlanması, enerji elde edilmesi hususunda üreticiler bilinçlendirilmeli ve desteklenmelidir.''
Çalıştayda Osmancık'ta yetişen Osmancık pirincinin ayrı ambalajlarda perakende pazara sunulması için işadamlarına yatırım çağrısında bulunan Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, tüketicilere de yöresel lezzet farkından dolayı Osmancık'ta yetişen pirinci tercih etmelerini tavsiye etti.
OSMİAD Başkanı Sakin Bilge ve OGİAD Başkanı Mustafa Çıplak da çeltik sektöründe kayıt dışı üretimin önüne geçilmesi ve pirinç üretiminde kalitenin artırılabilmesi için KDV indiriminin önem arz ettiğini dile getirdi.
Çalıştayda çeltik üreticileri ve firma sahipleri de başta pirinç olmak üzere tarımsal ürünlerle ilgili sorun ve beklentilerini dile getirdi. Çalıştayda kentteki diğer tarım ürünleriyle ilgili beklentiler de ele alındı.
Toplantıya Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Osmancık Kaymakam V. Ali Erdoğan, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Osmancık Ziraat Odası Başkanı Mustafa Çalışkan, Osmancık muhtarlar Derneği Başkanı Faruk Delibaş, OSMİAD Başkanı Sakin Bilge ve OGİAD Başkanı Mustafa Çıplak, Belediye Meclis Üyesi Alaattin Uğur, ile tarım sektöründe faaliyet gösteren firma sahipleri ve çeltik üreticileri katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz