Osmaniye Belediyesi bayat ekmek toplama kutusu dağıttı

Osmaniye Belediyesi ekmek israfını önlemek için nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerleşim alanlarına "Bayat Ekmek Toplama...

Osmaniye Belediyesi ekmek israfını önlemek için nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerleşim alanlarına "Bayat Ekmek Toplama Kutusu" dağıttı. Belediye Başkanı Kadir Kara, ilk olarak pilot uygulamanın yapılacağı sitelere 100 bayat ekmek toplama kutusu yerleştirmeye başladıklarını söyledi.

Türkiye’de günlük üretilen 205 milyon adet ekmekten, 10 milyon adedinin çöpe gittiğini kaydeden Başkan Kara, çöpe atılan bu ekmeklerin maddi değerinin ise 7 milyon lira olduğunu söyledi.

Kampanyaya "Ekmek nimettir, israf haramdır" sloganı ile başladıklarını kaydeden Belediye Başkanı Kara, vatandaşlardan uygulamaya destek olmalarını isteyerek şöyle dedi: "Eğer bu israfı önleyebilirsek, bundan hem hane halkı, hem de ülke ekonomisi kazanç sağlayacaktır. Aslında herkes, her hane, yiyebileceği miktarlarda ekmek satın almalı, fazla alınmışsa da bayatlamaması için korunarak saklanmalı. Ekmeğin bu şekilde israfı, bizim için özellikle 3 açıdan çok önem arz etmektedir; Dinen ekmek, hepimiz için kutsal olan, emeğin sembolüdür, nimettir. Nimetin, bu şekilde israfı bizi rahatsız etmektedir. Ekonomik olarak rakamlar son derece büyük kayıplardır. Bizde öncelikle bu kaybımızı, hayvanlarımızı besleyerek telafi etmeyi düşünüyoruz. En azından kent adına, oraya yapacağımız harcamayla katkıda bulunuyoruz. Doğa dostu olarak da bu hususu öncelikli bulmaktayız. Gerek vahşi yaşam alanlarında yaşayan, gerekse barınakta yaşayan hayvanların, özellikle bu zor hava şartlarında, bakımı son derece önemlidir. Ekmekteki karbonhidrat hayvanlarda mekanik doyum sağlayacak ve onların beslenmesine bir nebze olsun katkı sağlayacaktır."

Reklam
Reklam

Bu hizmeti, ön deneme amaçlı, bir pilot uygulaması olarak önce 100 merkezde başlattıklarını aktaran Başkan Kara, belirlenen yerlere yerleştirilen metal kovalardan 15 günde bir toplama işlemi gerçekleştirileceğini ifade etti. Kadir Kara, toplanan bayat ekmeklerin bir kısmı, kemik suyu ile karıştırılarak barınakta yaşayan köpeklere, bir kısmı ise doğada yaşayan diğer canlılara paylaştırılacağını söyledi.

Alibekirli Mahallesi Muhtarı Ahmet Özener ise ekmek tüketiminin çok önemli bir zaruriyet olduğunu ve böyle bir proje uygulaması başlatarak ekmek israfının önüne geçmek isteyen belediye Başkanı Kadir Kara'ya teşekkür etti.

Site sakinlerinden Ziya Mesutoğlu ise "Biz Tük milletiyiz ve misafirperverlik yapımızda vardır. Her gün akşamları misafir gelecek diye benim evimde iki ekmek fazla oluyor. Misafir gelmediği günde haliyle o ekmekler bayatlar ve çöpe gider. Bu ekmeklerin çöpe gitmemesi için bayat ekmek kutularına atacağız ve bizde günah işlememiş olacağız." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: