Osmaniye’de zeytin dikim alanı 6 yılda yüzde 220 arttı

Osmaniye’nin zeytin ağacı dikili alanların bölgede en hızlı geliştiği il olduğu ve son 6 yılda...

Osmaniye’nin zeytin ağacı dikili alanların bölgede en hızlı geliştiği il olduğu ve son 6 yılda yüzde 220 oranında arttığı bildirildi.
Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Arif Taşkaya, 2004 yılında 4 bin ton olan sofralık zeytin üretiminin 2010'da 16 bin tona, 3,5 bin ton olan yağlık zeytin üretiminin ise 32 bin tona yükseldiğini belirtti.
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün ilerlemesi ve genişlemesini hedeflediklerini kaydeden Taşkaya, bu anlamda Vali Celalettin Cerrah ilgili kurumların önemli bir hareket başlattığını söyledi.
Ülkede zeytin ağacı ekimi yapılan 8 milyon dekarlık alan içerisine Osmaniye’nin 100 bin dekar ile ülke ekili alanının yüzde 1,25'ine sahip olduğunu kaydeden OTSO Başkanı Arif Taşkaya, sözlerine şu şekilde devam etti: “İlimizdeki zeytin alanları son 6 yıl içerisinde sofralık ve yağlık zeytinde yüzde 220, sadece yağlık zeytinde ise yüzde 300 gibi bir oranda artış göstermiştir. Osmaniye, Doğu Akdeniz Bölgesinde zeytin dikili alanların en hızlı geliştiği ildir. Fakat ülke insanı olarak şu anki tüketim değerimiz yıllık 1,5 kg'dır ki bu oran pek çok ülkenin altındadır. Ulusal hedef bu miktarı 2015'e kadar 5 kg'a çıkarmaktır. Özellikle bölgesel marka yaratabilir ve kutulu bir şekilde ihracat yapabilirsek, bu bizim ihracatımıza, ülkemize çok daha fazla katma değer katacak. Bunun yanı sıra Türkiye şu anda yılda 2 milyar dolar sıvı yağ ithal ediyor. Kendi ürettiğimiz zeytinyağını tüketirsek yılda en az 400 milyon dolarlık dış alımdan kurtulur ve cari açığın kapanmasına katkı sağlarız. Hem de evlerimizde tasarruf yapmış oluruz. Dünya'da yaklaşık 20 ülkede zeytin üretimi yapılmakta ve dikili alanlar bakımından ülkemiz, İspanya, Tunus ve İtalya'nın ardından yüzde 8’le 4’üncü sırada yer almaktadır. Türkiye'de ve bölgemizde önemli bir istihdam kaynağı ve ekonomik güç olan ve ilimizin bu denli avantajlı konumda olduğu zeytine karşı kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Türkiye genelinde bakıldığı zaman 400 bin çiftçi geçimini zeytin ve zeytinyağından karşılıyor. Bu rakamlar aileler toplamında 2 milyon kişi yapıyor. Zeytin işleme tesisleri, rafinasyon ve ambalajlama tesisleri ile sabun sanayini de dikkate alırsak genel toplamda ise 10 milyon kişiyi istihdam ediyor.”
Osmaniye Zeytin Üreticileri Birliği başkanı Recai Alibekiroğlu ise birliklerini yeni kurduklarını Toprakkale ilçesi dışında diğer 5 ilçede zeytin üreticileriyle birlik altında organize olduklarını söyledi.
Kısa süre içerisinde zeytin konusunda önemli çalışmalara imza atacaklarını kaydeden Alibekiroğlu, bu sayede Osmaniye’nin yer fıstığının yanı sıra zeytin alanında da tanınacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz