"Osmanlı aile yapısı çarpıtılıyor"

KONYA (İHA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi Arastırma Görevlisi Dr. Hayri Erten, "Osmanlı Döneminde Konya'da Aile Yapısı" konusunda verdiği konferansta, Osmanlı aile tipiyle ilgili değerlendirmelerin genellikle önyargıya dayalı olduğunu, aile içinde erkek ve kadının statüsüyle ilgili yapılan yorumların yanlış ve çarpıtılmış olduğunu söyledi.

Türkiye Yazarlar Birligi (TYB) Konya Subesi'nin kültürel etkinlikleri kapsamındaki 17. programda "Osmanli Döneminde Konya Aile Yapısı" konulu bir konferans veren Dr. Erten, çeşitli değerlendirmelerde bulundu. 18. yüzyılın ilk yarısında Konya ailesini, o dönemin mahkeme kayıtlarını esas alarak incelediğini belirten Erten, kadınların evliliğe karar verme konusunda özgür olduklarını, herhangi bir zorlama durumunda mahkeme kararıyla korunduklarını ifade eden birçok kayda rastladığını belirtti.

Reklam
Reklam

"ERKEKLERİN YÜZDE 87'Sİ TEK EVLİ" Konuşmasında çok evliliğe de değinen Hayri Erten, 18. yüzyılda Osmanlı'da erkeklerin yüzde 87.6'sının tek kadınla evli olduğunu, birden çok kadınla evlenenlerin ise daha çok kas gücüne ihtiyacın fazla olduğu kırsal kesimlerde görüldüğüne dikkat çekti. Nikah kıyma yetkisinin kadıda olduğunu hatırlatan Dr. Erten, vekil ve mahalle imamlarının ise kadının izniyle nikah kıyabildiklerini söyledi.

Mahkeme kayıtlarında kocaları tarafından herhangi bir haksızlığa uğradıkları için mahkemeye başvuran kadınların haklarını yargı yoluyla aldıklarına dair yüzlerce örneğe rastladığını belirten Erten, "Örnegin, Konya'nın Çinioğlu Mahallesi'nde Hicri 1116 yılında eşini yemek yaparken odunu fazla kullandığı için döven koca, karısı tarafindan dava edilmiş ve tazir cezasıyla cezalandırılmıştır" dedi.

Osmanlı ailesinde çocuk sayısı ile ilgili tespitlerini de anlatan Dr.Erten, ilgili dönemde Konya ailesinin çocuk sayısı ortalamasının 2.87 olduğunu, zannedildiği gibi ailenin çok çocuklu olmadığını kaydetti.

Reklam
Reklam