Osmanlı Devleti'nde Kardeşlerini Katleden Padişahlar

İşte Osmanlı Devleti'nde genelde taht uğruna yaşına bakmaksızın kardeşlerini öldüren padişahlar

I. Murad

Şehzade Murad, o zamanlar büyük söz sahibi bulunan ahilerin desteğiyle tahtın en güçlü adayıydı. Bunu kabullenemeyen kardeşleri şehzade Halil ve İbrahim kendisine karşı isyan başlattırdı. Bu isyanları çok kanlı da olsa bastırmayı başaran I. Murad, 1360'da kardeşlerini kılıçla öldürterek tahta geçti.

I. Murad daha sonra oğlu, Şehzade Savcı'yı Bursa sancağına göndermiş, ancak oğlu da tahta göz koyunca onu da idam ettirmiştir. I. Bayezid

Hüseyin Hüsamettin tarafından kaleme alınan Amasya Tarihi isimli kitaba göre I.Bayezid de taht uğruna kardeşini katleden padişahlar arasında.

Reklam
Reklam

Bursa muhafazı olan ve babasının ölümüyle tahtı isteyen İbrahim adındaki şehzade padişahlığını ilan etmiş ancak ondan daha güçlü olan Bayezid buna karşı çıkarak kardeşini öldürtmüş.

II. Murad

Amcası Mustafa Çelebi'nin gücünü bastırmak ve taht iddialarını bertaraf ettirmek için amcasını gözünü kırpmadan idam ettiren II. Murad, Osmanlı padişahları arasında kardeş katline her ne kadar karşı çıkan isimlerden de olsa 13 yaşındaki kardeşini incir ağacının altında boğdurtmasıyla biliniyor.

Lalanın etkisiyle isyana hazırlandığı düşünülen 13 yaşındaki şehzade Mustafa İznik dışında 1423 yılında idam ettirildi.

Fatih Sultan Mehmed

İstanbul'u fetheden ve bir çağı açıp diğerini kapatan Fatih Sultan Mehmet Türk ve dünya tarihinin en iyi komutanlarından biri olarak gösterilse de kardeş katlinde acımasızlıkta sınır tanımayan padişahlardan biriydi. Hakimiyetin bölünmezliğini temin, devleti tehlikelerden korumak ve iktidarını güçlendirmek düşüncesiyle, kardeş katline sıcak bakan Fatih henüz kundaktaki 6 aylık kardeşi Şehzade Ahmed'i 1451'de Edirne'deki sarayının hamamında boğdurtarak öldürtmüştür.

Reklam
Reklam

Daha sonraları halkın büyük tepkisini çeken Fatih, cinayeti işleyen celladı Evranoszade Ali'yi idam ettirerek tepkileri dağıtmıştır.

Son olarak Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı tarihinde Fatih Kannunamesiyle kardeş katlini yasallaştıran ilk padişah olmuştur.

Yavuz Sultan Selim

Babasını tahtan indirip yerine geçmesi ve Osmanlı Devleti'nin hazinesini en çok dolduran padişah olarak bilinen Yavuz Sultan Selim, Fatih Kanunnamesini kullanarak 16 Aralık 1512'de, Şehzade Mehmed, Şehzade Musa, Şehzade Orhan, Şehzade Emir ve Şehzade Osman adındaki beş yeğenini, 1513'te diğer iki yeğeni Şehzade Mustafa ve Şehzade Osman'ı, yine 1513'te kardeşi Şehzade Korkut'u, 1518'de yeğeni Şehzade Kasım'ı boğdurtarak öldürtmüştür. III. Murad

Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu olan III. Murad, kardeşleri Şehzade Mustafa, Şehzade Osman, Şehzade Süleyman, Şehzade Cihangir ve Şehzade Abdullah adındaki beş kardeşini Osmanlı tarihinin en önemli ilim insanları Mizancı Mehmed'in, Kamil Paşa'nın ve annesinin etkisiyle 1574'de Topkapı Sarayı'nda boğdurtarak tahtın tek varisi kalarak padişah olmuştu.

Reklam
Reklam

III. Mehmed

Bir defada en fazla hanedan mensubunu katleden padişah olarak kayıtlara geçen III. Mehmed, tam tamına 19 kardeşini taht uğruna katlettirerek büyük bir kıyıma imza atmıştır.

Selanikli Mustafa Efendi ve Salomon adlı bir saray doktorunun şahit olduğu söylenilen olayda III. Mehmed 19 kardeşini el öptürmek için çağırtmış ve bu bahaneyle kardeşleri Mustafa, Osman, Bayezid, Selim, Cihangir, Abdullah, Abdurrahman, Hasan, Ahmed, Yakub, Alemşah, Yusuf, Hüseyin, Korkut, Ali, İshak, Ömer, Alaaddin ve Davut'u acımasızca boğdurtan III. Mehmed, ilerleyen yıllarda Celali ayaklanması sırasında kendisine karşı gelen oğlunu da idam ettirmiş.

II. Osman (Genç)

Osmanlı Devleti'nin en genç ölen ve en tecrübesiz padişahları arasında olan Genç Osman, her ne kadar akrabalarına dokunmamış olsa da kendisi Lehistan seferine çıkarken fitne çıkardığından şüphelendiği kardeşi İbrahim'i öldürtmüştür.

III.Mehmed'in kardeş kıyımından uzun süre sonra ilk kez kardeş katli yaşanan Osmanlı Devleti'ni sarsan tek şey bu değildi. Ortalık yerde yeniçerileri kaldırtacağından bahseden Genç Osman, yeniçeriler tarafından öldürülmüştü... IV. Murad

Osmanlı Devleti'nin duruş ve karar anlamında en sert padişahlarından biri olarak göze çarpan IV. Murad'ın ilk kardeşlerini öldüreceği dedikoduları çıktığında isyan başlamış, bunu durdurmak için kardeşlerine dokunmayacağını söylemişti.

Reklam
Reklam

Ancak Ağustos 1635'de Revan'ın feth edilmesinin kutlamaları sırasında Şehzade Bayezid ile Şehzade Süleyman boğdurularak idam edildi. Ardından yaklaşan kurban bayramında bu kez Şehzade Kasım idam ettirildi. Geriye tek bir kardeşi kaldı ancak hasta yatağında etkisi olmayacağından dolayı idam ettirmekten vazgeçti.