"Osmanlı İmparatorluğu AB'nin öncüsü"

Katolik Ruhani Reisler Kurulu Basın Sözcüsü Rinaldo Marmara: - "Bence Osmanlı İmparatorluğu AB'nin öncüsüdür" - Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz: - "Biz buraya şu mesajı vermeye geldik; Avrupa'yı da Mardinleştirelim"

LONDRA (AA) - TAYFUN SALCI - Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu Basın Sözcüsü Rinaldo Marmara, Türkiye'nin çok kültürlülüğün merkezi ve bu anlamda da Avrupa Birliği'nin (AB) öncüsü olduğunu söyledi.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) ile Kurtuba Vakfı'nın Londra'da düzenlediği çok kültürlülük temalı panele katılan Marmara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çok kültürlülüğünün merkezi olduğunu ifade etti.

Çok kültürlülüğün Bizans döneminde başladığını, İstanbul'un Osmanlı tarafından fethedilmesinden sonra da sürdüğünü belirten Marmara, "Bence Osmanlı İmparatorluğu AB'nin öncüsüdür." dedi.

Reklam
Reklam

Osmanlı İmparatorluğu'nda farklı milletlerin bir arada yaşadığını, kendi kültürlerini, hatta hukuklarını koruduklarını anlatan Marmara, "Memleket içinde özerk olarak yaşıyorlardı. Bu da AB'nin bugün yapmak istediğidir ve çok kültürlülüğün neticesidir." diye konuştu.

Bugün de Türkiye'nin milyonlarca mülteciye kucak açtığını belirten Marmara, "Türkiye'de 3,5 milyondan fazla Suriyeli var. Diğer Avrupa ülkeleri bir, iki bin mülteci gelince duvarlar örüyor, Türkiye milyonları kabul ediyor. Demek ki gelenekleriyle Osmanlı İmparatorluğu bugün de devam ediyor." değerlendirmesini yaptı.

AB'ye de seslenen Marmara, "Ders vermek gibi olmasın ama Osmanlı İmparatorluğu'nu yani Türkiye'yi örnek almaları gerekiyor." diye konuştu.

- "Avrupa'yı Mardinleştirelim"

Mardin'deki Kırklar Kilisesi'nin Başpapazı Gabriel Akyüz de 34 yıldır yaşadığı kentin dinlerin, dillerin ve kültürlerin buluşma noktası olduğunu söyledi.

"Biz Mardin'de yaşamaktan çok mutluyuz." ifadesini kullanan Akyüz, "Ortak bir yaşam sürdürüyoruz. Kilisemizin kapısı her gün akşama kadar açık, yüzlerce insanı ağırlıyoruz. Şaşırıyorlar. Geri döndüklerinde de Türkiye'yi de Mardinleştirelim diyorlar. Bu, tarihe geçmiş bir cümle. Bunun yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Biz buraya şu mesajı vermeye geldik; Avrupa'yı da Mardinleştirelim." dedi.

Reklam
Reklam

Kurtuba Vakfı Yöneticisi Enes el-Tikriti de dünyanın gidişatı içinde "birlikte yaşama"nın çok önemli bir mesele haline geldiğini vurgulayarak, "Birlikte yaşama sadece birbirimizin varlığına tahammül etme değildir, aynı zamanda dünyanın son derece kutuplaştığı ve bölündüğü bir zamanda ortak bir şey inşa etmektir." diye konuştu.

Çok kültürlülük paneline Türkiye'den konuklar çağırma fikrini de açıklayan Tikriti, "Bu konuyu sadece teorik ve kavramsal bir perspektiften değil, pratik bir perspektiften ele almak istediklerini" söyledi.

UID Başkanı Bülent Bilgi de düzenledikleri panelin amacını "birlikte yaşama kültürünün ne kadar önemli olduğunu" göstermek olarak ifade etti.

Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu'ndan itibaren bunu gerçekleştirdiğine dikkati çeken Bilgi, farklı kültürlerin temsilcilerini bir araya getiren paneller gibi etkinlikleri bütün dünyada yapmayı planladıklarını dile getirdi.

Londra'daki panele, Türkiye Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh ile eski AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar da katıldı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: