Osmanlı Sikkeleri Yeniden Gümüşhane'de

Osmanlı döneminin darphanelerinden Gümüşhane'de, çeşitli dönemlerde bastırılan 417 sikke, "Gümüşhane'de Basılan Osmanlı Sikkelerini Gümüşhane İkiz Evler Müzesi'ne Kazandırma" projesi kapsamında

Osmanlı döneminin darphanelerinden Gümüşhane'de, çeşitli dönemlerde bastırılan 417 sikke, "Gümüşhane'de Basılan Osmanlı Sikkelerini Gümüşhane İkiz Evler Müzesi'ne Kazandırma" projesi kapsamında kente getirildi.

Gümüşhane İkiz Evler Etnografya Müzesi'nde, 417 sikkenin kente getirilmesi sebebiyle düzenlenen tanıtıma, Vali Yusuf Mayda, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer ve davetliler katıldı.

Mayda, burada yaptığı konuşmada, geçen yıl başlattıkları projeyle Osmanlı döneminde Gümüşhane'de bastırılan sikkeleri ait olduğu topraklara getirmek, yerinde teşhir etmek ve ziyaretçilerle buluşturmak için çalıştıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Bu çalışmayla çeşitli illerdeki müzeleri gezip Gümüşhane'ye ait 417 sikkeyi yeniden kente kazandırdıklarını anlatan Mayda, söz konusu sikkelerin Gümüşhane İkiz Evler Etnografya Müzesi'nde sergileneceğini söyledi.

Kentin Osmanlı döneminde darphane olarak kullanıldığını anımsatan Mayda, "Gümüşhane bugün tarihiyle buluşuyor. Gümüşhane, isminin de kaynağı ve niteliğiyle Osmanlı'da Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlamak üzere 1520 ile 1730 tarihleri arasında darphane olarak hizmet etmiştir. Başka merkezler de vardı. Elimizdeki bilgilere göre Osmanlı hazinesinin 5'te veya 6'da biri Gümüşhane'de basılmıştır" dedi.

Gümüşhane'ye getirilen sikkelerin Osmanlı'da farklı padişahların dönemlerinde kentteki darphanede basılan paralar olduğunu söyleyen Mayda, "Projeyi başlatırken '2012 yılı bitmeden bu paraları getireceğiz' demiştik ve getirdik. '2013'ün ilk haftasında ilimizde sergilenecek' demiştik ve şimdi sergiliyoruz. Gümüşhane dışında olduğunu tespit ettiğimiz başka paralar da var. Onları da yakında ilimize getireceğiz. Bu paraların basıldığı makineleri temin etmeye çalışacağız. Projemiz, tarihle ilimizin ve kültürümüzün buluşması demektir."

Reklam
Reklam

Kente getirilen sikkeler daha sonra basın mensuplarına gösterildi.

Muhabir: Osman Yetim / Tuncay Bekar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: