Osmanlı Sosyal Ve Ekonomik Tarihi Sempozyumu

 Yalova Belediyesi ve Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği  "Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi" sempozyumu başladı.

Yalova Belediyesi ve Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği "Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi" sempozyumu başladı. Ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın Osmanlı'nın devlet niteliğini Yalova'da 27 Temmuz 1302 yılında kazandığı savaş sonrasında aldığı iddiası üzerine 4 yıldır sürdürülen etkinlik kapsamında bu yıl Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi Sempozyumu Yalova Belediyesi Raif Dinçkök Kültür Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, tarihteki ezberlerin değişmesinin zor olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "100 yılı aşkın süredir 1299 artık ezbere dönmüştü. Hocamız da bunu doğru bulmadığını, 1299'da bir olayın vuku bulmadığını, 27 Temmuz'un önemli olduğunu detaylı anlattı. Başlangıçta özellikle Söğüt, Bilecik bölgesinden sıkıntı çıktı. 'Ne oluyor, bizim elimizden bir şey alınıyor' gibi bir endişeye yaşandı. Biz ısrarla vurgulamaya çalıştık, böyle bir şeyin olmadığını. Sadece tarihi bir doğruyu anlatmak istedik. Bunu da dile getiren duayen bir hoca. Akademisyen çevresinden de kimse buna karşı çıkmadı. Bir çelişki de yok ortada. Söğüt'ün bir mekan, otağı olduğu, kuruluş başkenti olduğu konusunda bilgilerde bir farklılık yok. Bu sadece kuruluşu simgeleyen savaşın yaşandığı bölge ve tarih, bundan ibaret. Yeni bilgi ne Söğüt'ün ne de Bilecek'in değerini azaltıyor ama yine de bir rahatsızlık vardı." Tarih kitaplarında Yalova'nın isminin yer almasını istediklerini belirten Koçal, Osmanlı'nın devlet niteliğini kazandığı savaş'ın Yalova'da ve 27 Temmuz 1302 yılında yaşandığına vurdu yaparak, şöyle dedi: "Artık bu doğru bilginin tarih kitaplarında yavaş yavaş yer almasını da bekliyoruz. Dünya tarihindeki en önemli imparatorluğun kuruluş tarihinin ve mekanın Yalakova ya da diğer adıyla Bafeus Savaşı ile kentimizle örtüşmesi olması, bu kente bir sorumluluk getirdiğine inanıyorum. Tek sorumluğumuz bu değil. Cumhuriyetle ilgili sorumluluğumuz var. Büyük Önderimizin hayatının son 9 yılını burada geçirmiş olması, önemli devrimsel kararların bu kentte alınmış olması Yalova'ya bir sorumluluk veriyor. Biz bu sorumluluğu tarihsel bir hatırayı yaşatmak olarak değil, bunun gelecek toplumsal yapılara Yalova'nın ülke adına bir fonksiyon icra etmesi gerektiğine inanıyoruz." Ardından AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ve Yalova Vali Vekili Cezmi Türk Göçer de birer konuşma yaparak, 27 Temmuz'un Türk tarihi açısından önemine vurgu yaptı. Konuşmaların ardından Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Genç ve Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erol Özvar'a Halil İnalcık Tarih Ödül beraatı, plaket ve 10 bin liralık para ödülleri takdim edildi. Ödülleri Göçer, Koçal ve Coşkun verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz