Osmanlı Yadigarı Çınarlar Çelikleme Yöntemi Ile Gelecek Nesillere Aktarılacak

Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'da, tarihi çınarların gelecek nesillere aktarılması için özel proje hazırlandı. Bursa...

Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'da, tarihi çınarların gelecek nesillere aktarılması için özel proje hazırlandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü, Osmanlı döneminden kalan ve kentin sembolü haline gelen çınarların gelecek kuşaklara aktarılması için harekete geçti. İki kurum arasında imzalanan protokolle, 8 adet tarihi çınardan çelikleme yöntemiyle alınan örnekler Orman Bölge Müdürlüğü´nce 5 yıllık süre zarfında fidan haline getirilerek şehrin dört bir tarafına dikilecek.

Reklam
Reklam

Anıt çınarların çoğaltılmasına ilişkin protokol, Acemler´deki başkanlık makamında yapıldı. Protokole; Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Recep Altepe, Orman Bölge Müdürlüğü adına da Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun imza koydu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, anıt ağaçları geleceğe taşıyacak tarihi protokole imza koymaktan dolayı mutlu olduklarını kaydetti. Anlaşma kapsamında şehirdeki ´İnkaya´, ´Geyiklibaba´, ´Ağlayan´ ve ´Nostalji´ gibi 8 adet tarihi çınardan çelikleme yöntemiyle örnekler alınacağını ve alınan örneklerin ´her birinden 100´er adet olmak üzere´ Orman Bölge Müdürlüğü´nce 5 yıllık süre zarfında fidan haline getirileceğini belirten Başkan Altepe, 800 fidanın birkaç yıl sonra Bursa´nın dört bir tarafına dikileceğini ifade etti. Yetiştirilecek fidanların ´çelikleme yöntemi uygulanacağı için´ gen itibariyle asıllarından farkının olmayacağını vurgulayan Başkan Altepe, "Bursa, tarih ve medeniyetin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Yaptığımız çalışmalarda sahip olduğumuz bu özelliklerin ortaya çıkartılması, halk tarafından tanınması ve kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çınarlar da bu çerçevede en önemli sembollerimizden bir tanesi. İmzalamış olduğumuz protokol, yüzlerce yıldan bugüne gelen, içlerinde 600-700 yıllık örneklerin de bulunduğu anıtsal ağaçlarımızı sağlıklı şekilde gelecek kuşaklara aktaracaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Altepe, yetiştirilen fidanların ´Büyükşehir Belediyesi´ne devredilmesinin ardından´ şehrin dört bir yanına dikileceğini söyledi. Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun da çınarların ´Osmanlı´yı sembolize etmeleri nedeniyle´ diğer ağaçlar arasında farklılık gösterdiğini söyledi. Müdürlük olarak 100 ayrı çeşitte yılda 2 milyon fidan yetiştirdiklerini belirten Coşkun, Osmanlı´yı sembolize eden ve Bursa kültürünün bir parçası olan 800 adet çınarın kendileri için ayrı bir öneminin olduğunu vurguladı. Coşkun, startı verilen çalışmadan dolayı mutlu olduklarını, projeyi en kısa zamanda ve en başarılı şekilde sonuçlandırmayı planladıklarını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: