Osmanlı Yaycılığını Yaşatmaya Çalışıyor

Amasya’da yaşayan polis memuru Mustafa Bayraktutar, geleneksel Osmanlı yaycılığını kendi imkanlarıyla yaşatmaya çalışıyor.4 yıl önce...

Amasya’da yaşayan polis memuru Mustafa Bayraktutar, geleneksel Osmanlı yaycılığını kendi imkanlarıyla yaşatmaya çalışıyor.

4 yıl önce internette karşılaştığı yaycı anlamına gelen ‘kemankeş’ kelimesini merak ederek araştırdıktan sonra İzmir ve Tokat’taki ustalardan geleneksel Osmanlı yayı yapımını öğrenip, Türkiye’deki 3-4 ustadan birisi haline geldiğini belirten Mustafa Bayraktutar, “Türk yayını dünya tanıyor ancak biz tanımıyoruz. Türk yaylarının dünyada modern yaylar dahil gelmiş geçmiş en ileri teknoloji yayları olduğunu öğrendim” dedi.

Reklam
Reklam

Yaycılıkta dünya rekorunun 848 metre ile Tozkoparan İskender’e ait olduğunu hatırlatan Bayraktutar, “Türk milleti dünyada okçu bir millet olarak tanınmaktadır. Bu ünü de hak etmiştir. Cumhuriyet döneminde tekke ve zaviyeler kapatıldıktan sonra Osmanlı okçuluğu gerileme dönemine girmiştir. Son 20-30 yıl içerisinde tamamen unutulmuştur. Yaşatmak için büyük bir çaba içerisine girmiş bulunmaktayız. Türkiye’de kullanılmakta olan 500-600 tane geleneksel yay vardır. Bu yayların tamamına yakını Macaristan menşeli, Grozer menşelidir. Osmanlı yayının Macaristan’da bir firmada yapılıyor olması benim kendi adıma utanç vericidir” diye konuştu.

Yayların akağaç, manda boynuzu, sinir, mersin balığının hava kesesinin kullanıldığı titiz bir yapım aşaması sonrası yaklaşık 2 yıllık bekleme süresinin ardından kullanıma sunulduğunu anlatan Bayraktutar, “2 yılın sonunda yayın olup olmadığını tespit ediyoruz. Bazen hüsranla sonuçlanıyor. 12 tane yay kırdım. Çok acı bir olay. İstirahatlarımın tamamı bu yayla alakalı geçmektedir. 4 yıldır bu şekilde devam ediyor. Muzdarip de değilim. Bu kültürün yaşatılması için gerçekten azımsanmayacak bir para harcamış bulunmaktayım. Allah’ın izniyle ölene kadar devam ettireceğim” dedi.

Reklam
Reklam

Amasya Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan evli ve 2 çocuk babası 16 yıllık polis memuru Bayraktutar, Osmanlı yaycılığının tanınması ve yeni nesillere öğretilmesi için yerel yönetimlere görevler düştüğünü de vurguladı. Baytaktutar, yayın yanı sıra bambu kamışı ve çam ağacından üretilen okların üretiminin de titizlik istediğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: