Osmanlıca tapuyla dolandırıcılık

Korkuteli ilçesi Duraliler yaylasındaki alanlara ait Osmanlıca tapuların, 1996 ila 2002 yılları arasında, Antalya il merkezinde bulunan Duraliler köyündeki hazine ve orman arazilerinin şahıslara devri için kullanıldığı iddia edildi.

Ulusal bir gazetedeki köşe yazarının Antalya'daki iki bölgede Osmanlıca tapularla arazi devri sağlandığına yönelik iddialarını araştıran savcılık, yaklaşık 6 yıl süren bir soruşturma gerçekleştirdi. Soruşturma sürecinde, ihbarcı vatandaşların da bilgisine başvuran savcılık, Antalya'nın Korkuteli ilçesi Duraliler yaylasındaki alanlara ait Osmanlıca tapuların, kent içerisindeki Duraliler köyünde bulunan hazine ve orman arazisinin şahıslara devri için kullanıldığını tespit etti.

Reklam
Reklam

Savcılık araştırmasına göre, M.O.'nun aracılık ettiği bazı şahısların, Duraliler bölgesindeki arazilerin sahibi olduklarını gösteren Osmanlıca tapu kayıt belgelerini, Antalya'da bir mahkemeye sundukları ve isim benzerliğinden yararlanarak kent merkezinde bulunan Duraliler köyündeki arazilerde hak iddia ettikleri ortaya çıktı. Osmanlıca tapularla arazilerinin bilgileri dışında hazine ve orman tarafından kullanıldığını, bu alanların kendilerine ait olduğunu iddia eden şahıslar, bilirkişi tespitlerinin
ardından davaları kazanarak, arazileri yasal yollardan devraldılar.

Mahkeme kararlarıyla Osmanlıca'dan günümüze uyarlanan tapu kayıtları sonucu devir yapılan kişilerin, aldıkları ve bugün mahalleye dönüşen Duraliler bölgesindeki bir çok arazinin satışını farklı kişilere yaptıkları da ileri sürüldü. Aynı bölge ismini taşıyan Osmanlıca tapuları nedeniyle devletin 1996 yılından 2002 yılına kadar binlerce dönümü bulan arazi satışlarıyla dolandırıldığı iddia edildi.

Şahısların Osmanlıca tapularla Antalya'daki bir mahkemede açtıkları davaları kazandıkları da tespit edilirken, savcılık soruşturma kapsamında arazilerle ilgili bazı orman mühendislerinin hazırladığı mahkemeye sunulan tüm bilirkişi raporlarını da incelemeye aldı. Savcılık bu tespitlerle, 2002 yılından sonra aynı ismin kullanıldığı Duraliler bölgesinde kaybedilen bazı alanların yeniden devlete kazandırılmasını sağlarken, dolandırıcılık ve usulsüzlükle ilgisi olduğu iddia edilen kişilerle ilgili operasyon
için de bu davaların sonucunun beklendiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Antalya Cumhuriyet Savcılığı, 6 yıllık süreci mercek altına aldığı olayla ilgili olduğu iddiasıyla, aralarında kamu görevlilerinin de yer aldığı kişilerle ilgili operasyon talimatı verdi. Savcılığın koordinesinde başlatılan operasyonlarda, aynı bölge ismini taşıyan arazileri ellerindeki Osmanlı tapularıyla devraldıkları ve sattıkları iddia edilen M.O., S.S. ve N.K. gözaltına alındı.

Gözaltındaki zanlılarla birlikte Osmanlıca'dan uyarlanan 15 kadar tapunun da ele geçirildiği, zanlıların ifadelerinin alınmasıyla soruşturmaya devam edildiği kaydedildi.

İHA