Amasya Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 1–3 Kasım 2013 tarihleri arasında 'Osmanlı’dan Günümüze Kur’an ve Hüsn-i Hat' isimli sempozyum düzenlenecek.
Sempozyumum Onur Kurulu ise Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay’dan oluşuyor.
Sempozyum hakkında bilgi veren Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir, hat sanatı denildiğinde öncelikle Kur’an-ı Kerim harfleri ile yazılmış güzel yazı sanatının akla geldiğini ifade etti.
Hat sanatının Kur’an harflerinin 6. ve 10. yüzyıllar arasında geçirdiği uzunca bir gelişme döneminden sonra ortaya çıktığını belirten Özdemir, “Kur’an-ı Kerim'in bir araya toplanmasından sonra, İslâm dininin bilime verdiği özel önemin etkisiyle, çok sayıda kâtip yetişmiş, yazı da doğal olarak büyük aşamalar göstererek önemli bir sanat kolu olmuştur.” dedi.
Özdemir, şunları kaydetti: "Hat sanatı, tarihi seyir içerisinde gelişmiş, mükemmelleşmiş ve güzel sanatlar arasındaki seçkin yerini almıştır. Hat sanatı, İslâm kültürünün önemli unsurlarındandır. Bu sebeple ecdadımız Kur’ân-ı Kerim’i güzel yazmaya çok önem vermiştir. 'Kur’ân-ı Kerîm Hicaz’da nâzil oldu, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı.' sözü, bizim için en büyük iftihar vesilesidir. Osmanlı medreselerinde, Amasyalı Şeyh Hamdullah, Ahmed Karahisari, Hafız Osman, Mustafa Rakım Efendi, Mahmud Celâleddin Efendi, Yesârizâde Mustafa İzzet Efendi gibi daha nice cihanşümul reisü’l-hattâtîn yetişmiştir.”
Sempozyum takvimi ve katılım şartları hakkında da bilgi veren Özdemir, “Sempozyum 1–3 Kasım 2013 tarihleri arasında Amasya’da gerçekleştirilecek. Katılım esasları, bildiriler bilimsel, özgün ve daha önce yayınlanmamış olmalıdır. Bildiri özetleri konuyu açıklamalı ve 250–300 kelime olmalıdır. Bildiri metinleri 12, dipnotlar 10 punto ve bir satır aralığı ile Microsoft-Office (Word) ortamında yazılmalı, sunum 20 dakika ile sınırlı, bildiri metinleri 25 sayfayı geçmemelidir. Son başvuru tarihinden sonra gönderilecek bildiri özetleri değerlendirmeye alınmayacaktır. Bildiri sahiplerinin konaklama giderleri karşılanacaktır. Yol giderlerinin karşılanması hususunda ise daha sonra açıklama yapılacaktır.” diye konuştu.
Özdemir, daha detaylı bilgi için (358 260 00 56) telefon numarası ve (www.amasya.edu.tr) internet sitesine girerek daha detaylı bilgi alınabileceğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz