Osmanlı'dan Kalan Son İspirtohane'ye de Beton Dökülüyor

İstanbul'un son doğal kıyısı Ataköy Sahili'nde yapılaşmalar son sürat sürerken 160 parselde beton dökme ve inşaat çalışmaları çeşitli STK'lar ve vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Bakırköy Kent Savunması'nın duyurusunu üstlendiği "Sahilini Seven Defansa Gelsin" eylemine Bakırköy Halk Meclisi, Ataköy'lü vatandaşlar ve çeşitli STK'lar tarafından destek verildi. Osmanlı'dan kalan son İspirtohane binalarından birinin olduğu bölgeye 17 Nisan'da beton dökülmesi üzerine halk şikayetlerini belediyeye iletmiş ve yasal süreç başlamıştı.

Bugün yapılan basın açıklamasında Bakırköy Kent Savunması sözcüsü, "Parsel parsel direneceklerini, sahildeki rantsal yapılaşmanın sona ermesi gerektiğini ve Bakırköy Belediyesi'ni bu yasa dışı beton dökme çalışmalarına karşı bu alanı mühürlemek zorunda olduklarını" belirtti.

Reklam
Reklam

Hukuksuz bir şekilde başlayan beton dökme çalışmalarına karşı gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasının ardından protesto sorunsuz bir şekilde sona erdirildi.

Protesto sonrası inşaata asılan pankartın polis ekipleri tarafından indirildiği görüldü.

Tarihi ispirtohaneye neler oluyor?

17 Nisan günü inşaat izni olmamasına rağmen tarihi Osmanlı'dan kalma İspirtohane'nin bulunduğu 160 parselde beton dökme ve inşaat çalışmaları başlamıştı. Gece yarısı başlayan çalışma sonrası Ataköy halkının şikayetleri sonrası bu alana beton döküldüğü görüldü.

Bakırköy Belediyesi yetkilileri, "Kendilerine İstanbul 1. Nolu Koruma Kurulu’ndan 15 Nisan tarihli bir yazı geldiğini, 160 parsel de inşaai faaliyet olduğuna dair bir şikayet olduğu ve derhal bunun durdurulmasının istendiğinin belirtildiği" kaydedilmişti.

İstanbul 9. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verilen 564 ada 160, 174 ve 182 parsellerdeki inşaatlardan sadece 160 parseldeki inşaat için geçerli olduğunu Bosphorus otel (182 parsel) ve Yalı Ataköy (174 parsel) için geçerli olmadığına hükmetmişti. 160 parsel de yapılmak istenen Blumar otel, rezidans, ofis projesi durmuştu. İstanbul 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da kendilerinden habersiz hiçbir şekilde fiziki müdahale de bulunulmamasını istemişti.

Reklam
Reklam

Osmanlı Devleti'nin en büyük ve en modern baruthane tesisleri bugünkü Ataköy semtini oluşturan mahallelerin geniş arazisi üzerinde yer alıyordu. Uçsuz bucaksız tesislerden günümüze sahildeki Baruthane kulesi ile birkaç tarihi bina kaldı. Son yapılar da şimdi Blumar projesi ile inşaatlar arasına sıkıştırılacak.

Rezidans, ofis, AVM ve otelin yer alacağı Blumar Ataköy projesi, 200 bin metrekare inşaat alanı ayrıldı. 2014 yılının son çeyreğinde binaların teslimi yapılması düşünülüyordu ancak yargı kararı ile inşaatlar durdu.

Bakırköy Belediyesi ise inşaat alanında olup bitenle ilgili işlem başlattığı, fiziki müdahale varsa alanın mühürleneceğini duyurmuştu.

Alp TÜRKALP