Osmanlı'nın Dünyaya Genetik Mirası Olan Mutasyon

Yale Üniversitesi'nde çalışan ve Amerikan İnsan Genom Araştırma Enstitüsü tarafından desteklenen çalışmada Murat Günel ve ekibi Osmanlı'nın yükselme döneminde bir kişide ortaya çıkan mutasyon ile yayıldığı düşünülen genin izini 16 nesil boyunca takip etti.

Prof. Dr. Murat Günel Yale Üniversitesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahı olarak çalışan dünya çapında başarılı bir bilim insanı. Üniversite sayfasında Alman olarak belirtilse de hemen bayrakları asıyoruz.

Prof. Günel ve ekibi dünyanın pek çok ülkesinde beyinlerinde gelişim bozukluğu olan, zeka geriliği, nöbetler ve bazen hareket kabiliyetinde bozuklukları olan 2000 çocuğun gen sekanslamasını çıkardılar.

Bu çalışmanın sonunda akraba olmayan 4 ailenin hasta bireylerinde CLP1 adı verilen bir gende mutasyon keşfettiler.

Hollanda'da çalışan Frank Bass ve ekibi de başka bir çalışmada kökenleri Türkiye'nin doğusuna dayanan ailelerde aynı mutasyonu keşfettiler.

Reklam
Reklam

Avusturya'da yapılan bir başka çalışmada da 11 çocukta aynı mutasyonlu gen tespit edildi.

Soygeçmişleri araştırılan çocukların ailelerinin kökenlerinde en az 1 tane Türk kökenli birey tespit edildi.

Antropolog ve genetikçilerin yapmış olduğu ortak çalışmada genin 1500'lü yıllarda Osmanlı coğrafyasında yaşamış bir bireye dayandığı keşfedildi.

Bu genin sinir hücrelerindeki fonksiyonlarının anlaşılması ve beyin gelişimi bozukluklarının incelenebilmesi açısından önemli bir gelişme olduğunu açıklayan bilim insanlarını kutluyor, bir mutasyonu nesiller boyunca dünyanın dört bir yanına yayabilme başarısını gösteren atamızı da rahmetle anıyoruz.