Osmanlı'nın Kurulduğu Kalede Kazılar Başladı

Osman Bey tarafından 1288'de Bizanslılar'dan fethedilen, 1299'da Osman Bey adına ilk hutbe okunarak Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi'nde kazı çalışmalarına

Osman Bey tarafından 1288'de Bizanslılar'dan fethedilen, 1299'da Osman Bey adına ilk hutbe okunarak Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi'nde kazı çalışmalarına başlandı.

Kazı Başkanı ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karacahisar Kalesi'nin ve yerleşiminin araştırılması fikrinin ilk kez 1999'da tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından ortaya konulduğunu belirterek, kazıların aynı yıl Prof. Dr. İnalcık ve dönemin AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Parman tarafından başlatıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Kazıların 2009'da kendisinin bilimsel danışmanlığında, Eskişehir Arkeoloji Müzesi sorumluluğunda, Müze Müdürü Dursun Çağlar'ın başkanlığında yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Altınsapan, şöyle konuştu:

"2012 yılında da, 2011'deki gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile AÜ adına kazılara başladık. 9 Temmuz'da kazılar, alandaki taşların temizlenmesiyle hız kazandı. Kazılar, 20 işçi ve Sanat Tarihi, Arkeoloji bölümlerinden 20 öğrenciyle sürüyor. 16 Eylül'e kadar sürecek kazılarda, İstanbul 4. Koruma Kurulu'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Ahmet Hamdi Bülbül, Kazı Başkan Yardımcısı ve AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Demirel Gökalp, Alan Sorumlusu ve AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Dr. Ali Gerengi görev alıyor. Bu yıl kazılar, iç surun batısı ve doğusunda devam edecek. İç alandaki zaviyede de çalışmaları tamamlayacağız."

Prof. Dr. Altınsapan, Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının da kazıya başlamada kendilerine heyecan verdiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

-"Kalenin fethi, Osmanlı'nın Bizans'a rakip olacağının göstergesi"-

Karacahisar Kalesi'nin Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu ve Osman Bey'in batılılardan fethettiği ilk kale olduğunu anlatan Prof. Dr. Altınsapan, şöyle devam etti:

"Karacahisar Kalesi, Osman Bey'in batıya kendisini ispat ettiği ilk yerdir. Bu kaleye Osmanlı Beyliği'nin ilk payitahtı diyebiliriz. Osmanlı'nın ilk kroniklerinin, kalenin 1288 yılında fethedilerek 1299 yılında Osman Bey adına ilk hutbe okunduktan sonra sikke basılıp devlet olma kimliğini kazandığına dair belgeleri ve yazıları, kazı çalışmalarıyla paralellik gösteriyor. Kalenin fethedilmesi, Osmanlı'nın Bizans'a büyük bir rakip olacağının göstergesi olmuştur. Karacahisar Kalesi, batıya açılan Osmanlı'nın ilk basamağı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun ortaya çıkışının başlangıç noktasıdır."

Prof. Dr. Altınsapan, kazı çalışmalarında kendilerine destek veren AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın'a teşekkür etti.

Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökalp de, 9 Temmuz'da kazıların kalenin iç surunun temelindeki mekanları tespit etmeye yönelik başladığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Alan Sorumlusu Dr. Gerengi de, kazı çalışmalarında iç surunda doğusundaki mekanlara ve kalenin içindeki zaviyeye yoğunlukla ilgi göstereceklerini vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Bülbül de, bu yılki çalışmaların tahribata açık kalenin korunmasına yönelik de olacağını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: