Osmanlı’nın Torunu Iş Adamlarına Kırım’da Büyük Ilgi

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) koordinasyonunda Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu...

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) koordinasyonunda Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Kırım Uluslararası Yatırım ve Ticaret Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’nda Türk iş adamlarına yoğun ilgi gösterildi. Kırım Özerk Cumhuriyeti Başkenti Simferebol’da yapılan forumda Kırımlı iş adamları, Anadolu’nun 4 bir köşesinden gelen iş damlarıyla ikili iş görüşmeleri yapmak için birbirleriyle yarıştı.

Reklam
Reklam

Çok sayıda iş adamının katıldığı iş gezisinin ilk gününde başkent Simferebol’da büyük alışveriş merkezleri incelenerek, ithal edilen malların hangi ülkelerden geldiği saptandı. Ayrıca Bahçesaray’da Han Saray ve Zincirli Medrese ziyaret edildi. Türkiye Cumhuriyeti Odesa Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Necdet Eser ile TUSKON temsilcileri Kırım Özerk Cumhuriyeti hakkında genel bilgiler aktararak iş ilişkilerinde fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar hakkında bilgilendirme yaptı.

Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’ndaki ikili iş görüşmelerine Ukrayna ve Kırım’dan 200’ün üzerinde firma katılırken, Ukrayna’nın diğer şehirlerinden de foruma katılan iş adamları, Türk yatırımcılarla bir araya geldi. Moskova Oteli'nde yapılan platformda Türkiye Cumhuriyeti Odesa Başkansolosluğu Ticaret Ateşesi Necdet Eser, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Tarım ve Gıda Sorumlusu Valeriy Kravts, Ekonomi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Nikolay Rudik, TUSKON Başkan Yardımcısı Osman Reis, Kırım İş Adamları ve İşverenleri Derneği’inden Aleksandrdr Dudko Mihayloviç karşılıklı iş birliği ve yatırımlar konusunda değerlendirmede bulundu.

Reklam
Reklam

Platformun açılışında konuşan TUSKON Başkan Yardımcısı ve KASİF Başkanı Osman Reis, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinden Ukrayna’ya ve Kırım’a yapılan Türk yatırımlarının hızla artmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, “Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ülkemiz arasında birçok alanda önemli işbirliği potansiyeli bulunuyor. Dost ve kardeş iki ülke arasında, karşılıklı güven ve ekonomik çıkarların sağlanmasına dayanan iş birliklerinin artmaması için bir sebep bulunmuyor. Ülkelerimiz arasında tesis edilmiş olan güçlü siyasi işbirliğini biz işadamları olarak daha güçlü ekonomik işbirliği ile desteklemek zorundayız. Ayrıca tarihte olduğu gibi Karadeniz’in ortak yol ve ortak zenginlik için kullanabiliriz. Bu geziler bir ‘ilk temas’ olarak algılanmalıdır. Umuyoruz ki, bu ilk adımın arkası gelecek, birlikte imkanlarımızı harekete geçirecek ve zenginliklerimizi artırarak insanlarımızın refahını yükselteceğiz.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Odesa Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Necet Eser, Türkiye tarafının Ukrayna ile tüm alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini vurguladı.

Reklam
Reklam

Eser, Türkiye’nin Ukrayna ithalatında 10’uncu, ihracatında 2’nci ülke olduğunu belirterek Türkiye’nin Ukrayna için büyük ticari ortağı olduğunu dile getirdi. Eser, Türkiye ile Ukrayna arasında vize rejiminin ortadan kaldırılmasının iki ülke arasında ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi yönünde atılan önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Türk iş adamları ise “Gelip birebir temasta bulunmak öğretici oldu. En azından buradaki insanlarının ne beklediklerini, tutum ve davranışlarına yön veren etkenleri, Kırım’ın hangi alanlarda iş yapılacak yer olduğu hakkında gözleme dayanan bilgi edindik. Bu gezileri sıklaştırmalı, bir sonraki aşamada genel toplantıdan çok belli projeler üzerine odaklanmalıyız. Daha spesifik alanlarda çalışırsak, burada güvenilir bir yerli ortak da bulabilirsek başarılı sonuçlar almamak için hiçbir neden yok.” değerlendirmesini yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: