ANKARA (ANKA) - Üniversiteye girmek isteyen 1 milyon 349 bin 423 genç, ÖSS'de ter döküyor. Sınav saat 09.30'da başlarken, gençler 195 dakikada 90 sayısal, 90 sözel olmak üzere 180 soru çözecek.
ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda gerçekleştiriliyor ve sınavda 207 bin 857 kişi görev yapıyor.
Adayların, yanlarında cep telefonu gibi haberleşme araçlarının yanı sıra saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, müsvedde kağıdı, defter ve kitap gibi araçlarla sınava girmesine izin verilmedi. Ayrıca sınava başları açık olmayan veya kılık kıyafetleri yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan adaylar da alınmadı.
Sınavda adaylara, sözel ve sayısal bölümlerden sorular yöneltildi. Sözel bölümde adaylara tarih, coğrafya ve felsefe alanında 90, sayısal bölümde ise fizik, kimya ve biyoloji alanlarında da 90 olmak üzere toplam 180 soru soruldu.
LİSANS TERCİHİ İÇİN 165 PUAN ALMAK GEREKİYOR
Sınav sonuçlarının Temmuz ayının ortalarında açıklanması planlanıyor. Sınav değerlendirilirken, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak. Sınavda, ön lisans ve Açıköğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanı aşmak gerekiyor.
Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını, açıköğretim ön lisans programlarını, açıköğretim lisans programlarını ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.