ANKARA (İHA) - Öğrenci Seçme Sınavı'nde (ÖSS) önemli değişiklikler yapıldı. ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, "Ortaöğretimdeki başarının yükseköğretime girişte gözönünde tutulmasının amaçlandığı yeni sistemde, adayların ortaöğretimdeki öğrenimleri sırasında derslerini iyi öğrenmeleri ve öğretmenlerinden iyi notlar almayı teşvik etme gözönünde bulundurulmuştur" dedi.
ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, bugün basın toplantısı düzenleyerek, 2003 yılı puan hesaplaması ve ÖSS'ye giriş konularında yapılan değişiklikleri kamuoyuna açıkladı.
OBP'DE YENİ HESAPLAMA Fethi Toker açıklamasında, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplamasında değişiklik yapıldığını bildirdi. Bu çerçevede halen uygulanmakta olan sistem değişti. Bilindiği gibi geçen yıllarda ortaöğretim kurumlarından toplanan diploma notları, her okul kendi içinde olmak üzere ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puana dönüştürülmekte ve bu puan OBP olarak adlandırılmaktaydı.
2003-ÖSS'den itibaren diploma notlarından yine aynı şekilde standart puanlar hesaplanacak. Buna ek olarak standart puanlar en büyüğü 100 ve en küçüğü 50 olacak şekilde bir puan dağılımına dönüştürülecek. Her okulun kendi içinde hesaplanan ve en büyüğü 100 ve en küçüğü 50 olan puanlar, bundan böyle OBP olarak adlandırılacak.
2002 ve daha önceki yıllarda uygulanmakta olan sistemde, diploma notlarından hesaplanan OBP'lerin en büyük ve en küçük puanları okuldan okula değişiklik göstermekteydi. Örneğin bir okulda en büyük OBP 80 olurken, bir diğer okulda bu puan 70 veya 75 olabiliyordu. Yeni uygulamayla bu farklılıklar kaldırıldı. Tüm okullarda en büyük OBP 100, en küçük OBP 50 olacak şekilde standartlaştırıldı.
ÖSYM Başkanı Teker, "Bu şekilde hesaplanacak OBP'ler bir okuldaki öğrenciye ait diploma notunun diğer öğreniler arasındaki yerinin daha kolaylıkla anlaşılmasını sağlamaktadır. Örneğin önceki yöntemle yapılan hesaplamada, OBP'si 72 olan bir öğrencinin diğer öğrenciler arasındaki yerini bilebilmesi için kendi okulundaki en büyük ve en küçük OBP'leri bilmek zorunluluğu vardı. Yeni yöntemle bu zorunluluk kalkmış, adayın OBP'si 100'e yakınsa, okulunun iyi öğrencileri arasında olduğu, 50'ye yakınsa diploma notunun kendi okulundaki diploma notlarına göre daha küçük diploma notları arasında olduğu kolaylıkla anlaşılabilecektir" dedi.
AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (AOBP) Dr. Toker, 1999 ve daha sonraki ÖSS'lerde OBP'lerin orta öğretim kurumlarının ÖSS ortalamalarna göre ağırlıklandırıldığına işaret ederek, "Bu ağırlıklandırmada en büyük AOBP 80 olmuş, en küçük AOBP'ler ise okulların ÖSS ortalamalarına göre değişiklik göstermiştir... 2003-ÖSS'den itibaren her okulda en büyük AOBP 100 olacaktır. Yani uygulamada ÖSS ortalaması yüksek olan okulların diploma notları düşük olan öğrencileri, ÖSS ortalamaları düşük olan okulların öğrencilerine göre daha yüksek AOBP'lere sahip olacaklardır" dedi. Toker, açıklamasında şöyle devam etti:
"2003-ÖSS'de uygulanmasına başlanacak olan yöntem, ÖSS ortalaması yüksek olan okullardaki öğrencilerin AOBP'lerini önemli ölçüde artırmaktadır. Örneğin, bu uygulamada ÖSS ortalaması en büyük olan okulda diploma notu en yüksek olan adayın AOBP'si 100, diploma notu en küçük olan adayın AOBP'si 94.445 olacaktır. Okulun ÖSS ortalaması düştükçe, diploma notu düşük olan öğrencinin olacağı AOBP de azalacak ve ÖSS ortalaması en düşük olan okulun en küçük diploma notuna sahip olan öğrencisinin AOBP'si 50 olacaktır. Bir başka deyişle, okulların en yüksek diploma notuna sahip olan öğrencilerin AOBP'leri arasında bir fark bulunmayacak, her okulda diploma notu en yüksek olan öğrencinin AOBP'si 100 olacaktır. Okulların ÖSS ortalamalarının diğerlerine göre düşük olması, okullardaki diploma notları düşük olan öğrencileri etkilemeyecek ve ÖSS ortalaması en düşük olan okuldaki en küçük diploma notuna sahip olan öğrencinin AOBP'si 50 olarak hesaplanacaktır. Bu durumda, bir ÖSS döneminde tüm öğrenciler arasında AOBP'si 50 olan sadece bir öğrenci bulunacaktır.
2003-ÖSS'den itibaren uygulanacak yöntemde OBP'lerin ağırlıklandırılmasında kullanılacak olan okul ÖSS puan ortalamaları, hesaplamaya girmeden önce en büyüğü 200, en küçüğü 100 olacak şekilde yeni bir dağılma dönüştürülecektir.
2002 ve daha önceki yıllarda ÖSS'ye girerek AOBP'leri hesaplanmış olan adayların AOBP'leri, 2003 ÖSS'de ugulanacak yöntem uygulanarak ve ÖSYM kayıtlarında bulunan ortaöğretim başarı puanları kullanılarak yeniden hesaplanacaktır".
OKUL DEĞİŞTİREN ÖĞRENCİLER Dr. Fethi Toker, daha önceki yugulamada yer alan "okul değiştiren öğrenciler" ile ilgili düzenlemelerin de kaldırıldığını ifade ederek, "2002 ve daha önceki yıllarda, fen ve anadolu liseleri öğrencilerinin, son sınıfta diğer okullara nakledilmeleri durumunda, bu öğrencilerin iki yıllık not ortalamaları eski okullarından, son yıllarına ait not ortalaması da yeni okullarından alınarak buna göre bir OBP hesaplanmaktaydı. Bu uygulama, fen ve anadolu lisesi öğrencilerinin ikinci yıl yarısından itibaren diğer liselere nakletmeye başlamaları ile amacına hizmet edemeyecek bir duruma gelmiştir" diye konuştu.
Toker, açıklanan yöntem doğrultusunda ÖSS puan ortalaması yüksek olan okullarda okuyan öğrencilerin AOBP'lerinin halen uygulanmakta olana göre önemli ölçüde yükseleceğini belirtti. Toker, "Bu yükselmenin fen ve anadolu liseleri öğrencilerinin başka okullara nakletme isteklerini azaltacağı umulmaktadır. Bu beklentiden hareket edilerek, nakleden öğrencilerin iki yllık not ortalamalarını eski okullarından ve son yıllarına ait not ortalamalarını naklettikleri okuldan hesaplama yönteminin uygulanmasına son verilmiştir. Öğrencilerin AOBP'leri, hangi okuldan mezun olmuşlarsa, bu okulun ÖSYM'ye bildirdiği diploma notuna göre hesaplanacaktır" dedi.
ÖSS PUAN DAĞILIMI 100-300'E DÖNÜŞTÜRÜLDÜ ÖSYM Başkanı Dr. Toker, ÖSS puan dağılımının da 100-300 olarak değiştirildiğini belirtti. Toker, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Her puan türünde ayrı olmak üzere ÖSS puanlarının en yükseği 300, en düşüğü 100 olacak şekilde dönüştürmeye tabi tutulmasına karar verilmiştir. Bu uygulama her yıl puan türlerinin en yüksek puanları arasında meydana gelen farklılık ortadan kaldırılacaktır. Örneğin 2002-ÖSS'de en büyük ÖSS-SAY puanı 184.993, en küçük ÖSS-SAY puanı 79.042, en büyük ÖSS-SÖZ puanı 173.230, en küçük ÖSS-SÖZ puanı 68.227, en büyük ÖSS-EA puanı 171.643, en küçük ÖSS-EA puanı 77.873, en büyük ÖSS-DİL puanı 146.400, en küçük ÖSS-DİL puanı 41.898 olmuştur. Görüldüğü gibi bu durumda farklı türlerdeki puanların büyüklüklerini veya küçüklüklerini birbiriyle karşılaştırmak mümkün değildir. Yeni uygulama puan türleri dağılımlarını birbirine benzer hale getirmektedir. Yükseköğretim programlarının merkezi yerleştirmedeki en küçük puanlarında, ilgili yılın ÖSS puan dağılımına bağlı olarak meydana gelen ve yıldan yıla değişen farklılıkları ortadan kaldıracaktır. Böyle bir uygulama, adayların sınava girilen yılda, 'yükseköğretim programlarının en küçük puanlarında puan dağılımına bağlı olarak düşme veya yükselme olacağı' tahminlerini sonlandıracaktır. Yükseköğretim programlarının kendilerini en küçük ÖSS puanları yönünden değerlendirmelerini kolaylaştıracaktır. Bilindiği gibi bu değerlendirme en küçük puanların yıldan yıla değişip değişmedinğinin incelenmesi yoluyla yapılmaktadır. Böylece en küçük puanlarda ÖSS puan dağılımına bağlı olarak meydana gelen farklılıkların çok aza indirilmesi, bu incelemenin yapılmasını kolaylaştıracaktır. Bu uygulamadan sonra en küçük puanlarda meydana gelen değişmeler yükseköğretim programları tarafından 'adayların tercihlerinin değişmesi' olarak yorumlanacaktır".
ÖSS'DE BAŞARILI OLMA PUAN SINIRLARININ DEĞİŞMESİ Toker, ÖSS'de başarılı olma puan sınırlarının değiştiğini de belirterek, "2002-ÖSS ve daha önceki yıllarda, sınavsız geçiş hariç, meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünden en az 105.000 veya daha yüksek bir lisans programını tercih edebilmek için ise ilgili puan türünden 120.000 veya daha yüksek ÖSS puanına sahip olmak gerekmiştir. ÖSS puanlarının 100 ile 300 arasında değişmesi, bu sınırlamada değişiklik yapılmasını gerektirmiştir. ÖSS'yi kazanma, bir başka deyinşle meslek yüksekokulları ve açıköğretim programlarını sınavsız geçiş dışında tercih edebilme sınırı 105.000 yerine 160.000; lisans programlarını tercih edebilme sınırı da 120.000 yerine 185.000 ÖSS puanı olarak belirtilmiştir. Bu sınırlarda meydana gelen değişiklik, kesinlikle ÖSS'yi kazanma puanlarının yükseltilmesi anlamına gelmemektedir. Bu değişiklik anlamı eski ÖSS dağılımındaki 105.000 ÖSS puanıın yeni ÖSS dağılımında 160.000'a, 120.000 ÖSS puanının 185.000'a karşılık geleceğidir" dedi.
ÖSS'DE TÜRKÇE VE MATEMATİK İLE İLGİLİ AĞIRLIKLAR ARTIRILIYOR Toker, ÖSS'de Türkçe ve matematik ile ilgili ağırlıkların artırıldığının altını da çizdi. Toker, "Ortaöğretimde türkçe ve matematik alanlarında kazanılmış bilgi ve becerilerin üniversite eğitimindeki başarıı diğer bilgi ve becerilerden daha fazla etkilediği olgusu göz önünde tutularak, sınavda uygulanan testlerdeki türkçe ve matematik bölümlerinin ÖSS puanı içindeki ağırlığının artırılmasna karar verilmiştir" diye konuştu.
Toker, açıklamalarında ÖSS puanlarına katılarak Y-ÖSS puanlarının oluşmasını sağlayacak AOBP çarpılacağı katsayıların da değiştiğini belirtti.
2003-ÖSS'den itibaren ÖSS pualarının en yüksekiğinin 300'e çıkarılması, bu katsayılarda da değişiklik yapılmasını gerekli kıldığını ifade eden Dr. Toker, "AOBP'nin yerleştirmeye esas olan Y-ÖSS puanları içindeki ağırlığının eskisine göre bir ölçüde de artırılması amaçlanmıştır" dedi.
Toker, 2003-ÖSS'de AOBP'lerin ÖSS puanlarına katılırken çarpılacağı katsayıları şöyle açıkladı:
2002 Uygulanan 2003 Uygulanacak
Y-ÖSS puanı Y-ÖSS puanı
Katsayı / içindeki payı Katsayı / içindeki payı
Kendi alanı 0.5 yüzde 17.7 0.8 yüzde 21.1
Alanı dışı 0.2 yüzde 8.0 0.3 yüzde 9.1
Ek puan 0.15 yüzde 6.1 0.24 yüzde 7.4
ÖSYM Başkanı Toker, açıklamalarına şöyle deva etti:
"2003-ÖSS'de başlanacak olan uygulamada, ortaöğretimdeki başarının, yerleştirmeye esas olan Y-ÖSS puanı içindeki ağırlığı, adaylar kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına yerleşirlerken, önceki yıllardakine göre, yaklaşık yüzde 3 oranında artırılmış durumdadır.
Ortaöğretimdeki başarının yükseköğretime girişte gözönünde tutulmasının amaçlarından biri de adayların ortaöğretimdeki öğrenimleri sırasında derslerini iyi öğrenmelerine ve öğretmenlerinden iyi notlar olmasına teşvik edilmesidir. Adayların ortaöğretimin 2. ve 3. yıllarındaki müfredatı çok iyi öğrenmeleri, ÖSS'de sorular daha önceki sınıflardaki temel bilgi, kavram ve daha doğru olarak cevaplandırmalarına olanak sağlayacaktır. Ayrıca ortaöğretimdeki müfredatın bütünüyle öğrenilmesi, adayların yükseköğretimdeki öğrenimlerini kolaylaştıracak ve başarılarını artıracaktır."