ÖSS'ye başvurular yarın başlıyor

ANKARA (İHA) - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2005 ÖSS kılavuzlarının basımını tamamlayarak, yarın başvuruları almaya başlayacak. Adayların, 2005 ÖSS'ye başvuru evraklarını en son 6 Aralık 2004 tarihine kadar ÖSYM'ye veya yetkili temsilciliklere teslim etmeleri gerekiyor.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2005-ÖSS Öğrenci Seçme Sınavı kılavuzlarının basılarak, başvuru formu ve sınava ilişkin kriterlerin belirlendiğini bildirdi. Kılavuzlar ve başvuru formaları, okullara ve adayların alabilecekleri diğer kurumlara gönderildi. ÖSYM, sınava ilişkin hazırlıklarını son sürat tamamlarken, hükümet cephesinde ise sınavın katsayı sorununa ilişkin sessiz bir bekleyişin hakim olduğu yorumları yapılıyor. Partinin taban kesimi, AK Parti Hükümeti'nin meslek lisesi mezunlarının uğradığı katsayı eşitsizliğini gidermek için geçmiş yıllarda verilen uğraşın ve çabaların bu sene verilmeyerek, geri plana itildiği görüşünde. Maksatlı gerginliklerin çıkmasına prim vermek istemedikleri gözlenilen hükümetin bu taktiği, tabanda 'Bu senede adaylar açısından katsayıda bir değişikliğin olması çok zor' şeklinde yorumlanıyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan gerginliğe prim vermemek için attığı adımlardan geri çekilmek durumunda kalan hükümetin bu girişimi tabanda pür dikkat takip edilirken, kılavuzları basarak hazır hale getiren ÖSYM kılavuzlarda şu önemli ayrıntıyı not düştü:

"Bu kılavuzda yer alan kurallar, yayım tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı ile Yükseköğretim Kurulu kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebilir. Böyle durumlarda izlenecek yol, ÖSYM tarafından belirlenir ve kamuoyuna duyurulur."

SINAV ÜCRETİ 40 MİLYON ÖSYM 1,5 milyonu aşan adaydan bu sene 40 milyon lira sınav ücreti alacak. Adaylardan alınacak ücret bununla da bitmiyor. Adaylar, 4 milyon TL 2005-ÖSS Kılavuz ve başvurma Belgesi ile bazı adaylardan 6 milyon TL sınavsız geçiş başvuru ücreti toplayacak. ÖSYM, bu topladığı paraların dışında bir de ÖSS Dil Sınavı'na girecek olan adaylardan da 40 milyon TL sınav ücreti talep edecek. ÖSYM'nin alacağı ücretler bunlarla da kalmıyor; bir de sınav sonrası 25 Temmuz 2005'te 2005-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tercih Formu ve Yerleştirme ücreti için 20 milyon TL alacak. Yine aynı tarihlerde adaylar, ÖSYM'ye 2 milyon vererek, ÖSYM'nin 2005 ÖSYS Tercih Formu toplama harcamalarını karşılayacaklar. Yabancı dil öğrencilerin sınav ücreti dışında öğrenci başına 72 milyon para çıkacak.

Reklam
Reklam

Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu olanlardan şartları 2005 ÖSS'ye uyanlar başvurabilecekler. Bu şartlar; 2004-2005 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi) son sınıfında okumakta olanlar, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar ve ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar.
2005-ÖSS Kılavuzu'nda, 2005-ÖSS Kayıt kartı bölümünde adayların bu bölümü dolmakalem ve tükenmez kalemle doldurmaları istenirken, fotoğrafla ilgili şu konulara riayet etmeleri isteniyor. İşte fotoğraf konusunda adayların bilmeleri gerekenler:
"- Fotoğraf cepheden ve son 6 ay içinde, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş net bir fotoğraf olmalıdır.
- Sınav günü bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi tanınmada önemli rol oynayacak görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamasına dikkat edilecek.
- Numaralı bile olsa camları renkli gözlükle çekilmiş fotoğraflar kesinlikle kullanılmayacak. Gözlük camınız renkli ise gözlüksüz fotoğraf çektirilip kullanılacak.
- Kayıt kartına baş örtülü ve belirtilen niteliklere uymayan fotoğraf yapıştıran adayların başvuruları kabul edilmeyecek.

Reklam
Reklam