Osteoporoz hastalarına "tedavi" uyarısı

İSTANBUL (İHA) - Osteoporoz hastalarının yarıya yakınının, haftalık tedavisini sürdürmediği için ciddi kemik kırılması riskiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Bu durumun, halihazırda mali sıkıntı içindeki sağlık sistemleri üzerindeki yükü artırdığını belirten uzmanlar, Osteoporoz hastalığına yakalananların sayısının, yaşlanan küresel nüfus artışına paralel olarak önümüzdeki yıllarda yükseleceğine dikkat çekerek, hastalara kemik güçlendirici tedavi yöntemlerini önerdi. Uluslararası Osteoporoz Vakfı'nın (IOF) hazırladığı rapor, kadınların Osteoporoz tedavisini yarıda bırakmasının doğurduğu küresel sonuçlar ve bu durumun hasta, toplum ve ekonomi üzerindeki maliyetlerine dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Rapora göre, Osteoporoz hastalarının yarıya yakını haftalık tedavisini sürdürmediği için ciddi kemik kırılması riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu durum, halihazırda mali sıkıntı içindeki sağlık sistemleri üzerindeki yükü de artırıyor. Hazırlanan rapor, IOF'nin, tedaviye devam edilmemesinin getirdiği gerçek yüke dikkat çekmeyi amaçlayan, "Kalıcı Olma Gücü: Osteoporoz Tedavisinde Sürekliliği Sağlamak" başlıklı kampanyasının da ilk adımını oluşturuyor. Çok yönlü kampanya, dünyanın her yerindeki kadınları, doktorları ve hasta gruplarını, hastalara tedavilerini sürdürmelerinde yardımcı olmaya ve onları zayıf duruma düşüren, gereksiz kemik kırılması riskini azaltmaya yönelik çalışmalarda birlikte hareket etmeye çağırıyor.

Tedaviyi sürdürme konusunun önemli olmasının bir sebebi de kemik kırığı vakası geçiren hastaların başka kemik kırılmaları yaşama riskini artırması. Osteoporoz hastalığının yakalananların sayısı, yaşlanan küresel nüfus artışına paralel olarak önümüzdeki yıllarda yükseleceğini belirten uzmanlara göre, bu durum, hastalara ancak uzun vadede yarar sağlayacak, kemik güçlendirici tedaviler görmelerini daha da önemli hale getiriyor. Kadınların tedavilerini yarıda bırakmalarının yol açtığı sosyal ve ekonomik maliyetlerin sürdürülemez bir hal aldığını ifade eden uzmanlar, "Doktorlar, kadınlar ve hasta gruplarının bu durumla mücadele etmek için birlikte çalışması gerekiyor. Osteoporoz tedavilerinin hastalar açısından daha rahat olmasını sağlamak son derece önemli. Bugün, daha az sıklıkla verilen dozajlar gibi, yararı dokunabilecek, yeni seçenekler de mevcut" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Osteoporoz, her 3 kadından ve her 5 erkekten 1'ini etkileyen, yaygın bir rahatsızlık. Tedavi edilebilir olmasına karşın, birçok hastanın tavsiye edilen uzun tedavi süresi boyunca ilaçları kullanmayı zor bulması nedeniyle tedavide sürekliliğin sağlanması büyük bir sorun halini alıyor. Bu devamsızlık, Osteoporoz hastaları için önemli sonuçlar doğuruyor. Zira, kadın hastaların üçte birden azında kemik kırıkları tam olarak iyileşirken, üçte birden fazlası sürekli bakıma ihtiyaç duyuyor. Bu ihmal beraberinde önemli finansal riskleri de getiriyor. Sadece Avrupa'da, Osteoporoz'un bugün getirdiği hastane bakımı maliyeti 4,8 milyar Euro'yu aşıyor. Kemik kırığı oranlarının düşürülmemesi durumunda, bu maliyetlerin daha da yükseleceği tahmin ediliyor. 45 yaşın üzerindeki kadınların Osteoporoz yüzünden hastanede geçirdikleri süre, diyabet, kalp krizi ve göğüs kanseri gibi diğer birçok rahatsızlığı aşıyor.

IOF raporuna göre; 2050 yılına kadar, hastalığın küresel maliyeti en az 106 milyar Euro olarak tahmin ediliyor. İngiltere'de, Osteoporoz'dan kaynaklanan kırıkların yıllık maliyeti 2.2 ila 2.6 milyar Euro arasında değişiyor. İspanya'da, her yıl meydana gelen 25 bin kırık vakası doğrudan 126 milyon Euro'luk maliyete yol açarken, 420 milyon Euro'luk da dolaylı maliyet getiriyor. 2001-2002 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde görülen 2.39 milyon Osteoporoz kaynaklı kırık vakasının kamu sağlık sigorta sistemine maliyeti ise 10 milyar Euro olarak gerçekleşti.

Reklam
Reklam