Başkent Ankara'da yaşanan iki ayrı patlamada 18 kişi yaşamını yitirdi. 20'den fazla kişi ise yaralandı. Ankara Başsavcılığı patlamalarla ilgili soruşturma başlattı.
[**
[**
**](https://www.mynet.com/ankara-ostim-sanayi-sitesinde-patlama-110100554329)
[**
**](https://www.mynet.com/iste-patlamani-ani-110100554398)
[**
**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/ankara-ostim-sanayi-sitesinde-patlama/7277/186836/)
[**
**](https://www.mynet.com/ostimdeki-patlamalara-sorusturma-110100554485)
Dün öğle saatlerinde bölgeyi savaş alanına çeviren patlama Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) Uzay Çağı Caddesi’nin yakınındaki Hasan Özkan’a ait Özkanlar Hidrolik Makine Sanayi fabrikasında meydana geldi. Yaklaşık 70 kişinin çalıştığı jeneratör ve yatay sondaj makineleri üreten işyerindeki patlamada 7 işçi hayatını kaybetti, binanın tüm camları kırıldı. Bitişiğinde bulunan OSTİM Mega Center’ın iki katı çöktü. Çevredeki çok sayıda araç hasar gördü. 20’ye yakın kişi göçük altında kaldı. Bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye ve sivil savunma ekibi sevk edildi.
OSTİM’DEKİ PATLAMALARDA ÖLÜ SAYISI 17’YE ÇIKTI
ANKARA’nın sanayi bölgesi OSTİM’de dün öğlen ve akşam saatlerinde iki işyerinde meydana gelen patlamalarda ölü sayısı 18"i buldu. İlk patlamada 7 kişi hayatını kaybederken, akşam saatlerinde bir başka iş yerinde çıkan yangınla birlikte ikinci patlamada ise 11 kişi hayatını kaybetti. Sanayi bölgesini cehenneme çeviren patlama ve yangında yıkılan işyerlerinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken ölü sayısının artabileceği belirtildi.
Başkenti sarsan ilk patlama, dün saat 11.00 sıralarında Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) Organize Sanayi Bölgesi Uzay Çağı Caddesi yakınındaki Hasan Özkan’a ait Özkanlar Hidrolik Makine Sanayi fabrikasında meydana geldi. Yaklaşık 80 kişinin çalıştığı jeneratör ve yatay sondaj makineleri üreten işyerindeki sanayi tüplerinin patlaması sonucu bina ağır hasar görürken, bitişiğindeki Mega Center’in iki katı çöktü, çok sayıda araç da hasar gördü. 20’ye yakın kişi göçük altında kalırken, çok sayıda ambulans, itfaiye ve sivil savunma ekibi bölgeye sevk edilerek yaralıları hastanelere taşıdı. Patlama sonrası hastaneye kaldırılanlarla birlikte 7 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 34 kişinin yaralandığı buradaki patlamada 1 kişinin de kayıp olduğu belirtildi.
İKİNCİ PATLAMADA 11 ÖLÜ
Yine OSTİM’de ikinci patlama İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) dün akşam saat 19.30 sıralarında imeydana geldi. 25’inci Cadde’de bulunan, OSB) Başkanı Hasan Gültekin’in açıklamasına göre traktör ve otomobil yedek parçası üreten Netsan Şirketi’nde sanayi tüplerinin patlaması sonucu büyük bir yangın çıktı. Patlama ile birlikete çıkan yangını söndürme çalışmaları yapılırken, gece saat 03.00’e kadar süren çalışmada enkaz altından 9 kişinin cesedi çıkartıldı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren yeniden başlatılan çalışma sonucu saat 09.45’de bir cesede daha ulaşıldı. Bugün öğle saatlerinde ise bir kişinin daha cesedi çıkarılırken ölü sayısı 11’e çıkmış oldu. Sivil Savunma ve itfaiye ekipleri 150 metre kadar uzağa fırlayan ceset parçaları topladı. Ceset torbasına konulan cesetler otopsi yapılması için Adli Tıp Morgu’na gönderildi.
Patlamalar sonrası Başkentteki tüm itfaiye ve sağlık ekipleri OSTİM bölgesine sevkedilirken, geniş güvenlik önlemleri alındı. Çalışmalara sabahın ilk saatlerden itibaren tekrar başlanırken, arama kurtarma ve sivil savunma ekipleri de yer yer dumanların çıktığı işyerinin bodrum katında arama yaptı. Bu arada yakınlarından haber alamayan vatandaşlar, patlamanın meydana geldiği bölgeye geldi. Polis, çevrede güvenlik çemberi oluşturdu.
ÖLEN VE YARALILARIN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Valilik patlamada hayatını kaybeden ve yaralanan kişilerin kimliklerini de açıkladı. Buna göre patlamada hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:
“Ali Yiğit, Necdet Ali Tanışma(Danışma ?), Dursun Kavak, Satılmış Şimşek, Abdulkadir Kurt, Bayram Sönmez ve Ahmet(soyadı belli değil)”
Patlamada yaralananların isimleri ise şöyle:
“Hasan Bozkurt (Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi), Mükremin Atmaca (Onkoloji Eğitim ve Araştırma), Abdurrahman Ersoy (Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi), Atamer Ergün (Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi), Faruk Ünlü (Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi), Orhan Er (Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi), Murat Özbek (Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi), İbrahim Demir (Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi), Güldal Ekim (Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi), Sadullah Çoban (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi), Hacı Ali Şahman (Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi), Muhammet Altıntaş (Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi).”
OSB BAŞKANININ AÇIKLAMASI
İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Hasan Gültekin, OSTİM’deki patlamaların olduğu iş yerlerinde aynı marka sanayi tüpleri kullanıldığın açıkladı. Gültekin, ikinci patlamanın olduğu yerde gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamaların, tüplerin kaçak yapması ya da imalat hatasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
Yetkililerin yaptıkları açıklamada işyerlerinin ruhsatsız ve kaçak olduğu belirtildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işyerlerine ruhsat verilme işleminin belediyenin yetkisinde olmadığını söyledi.
Gaz sıkışması olabilir
Valilik yetkilileri, patlamada ölen altı kişiden ikisinin kimliğinin belirlendiğini açıkladı. Dursun Kavak ve Satılmış Şimşek ile kimliği belirlenemeyen iki kişinin olay yerinde öldüğünü belirten yetkililer, iki kişinin de Onkoloji Hastanesi’nde ameliyat sırasında hayatını kaybettiğini söyledi. Haberi alan işçi aileleri olay yerine koştu. Birbirlerine sarılarak ağlayan çalışanlar ile yakınlarını da görevliler sakinleştirmeye çalıştı. İtfaiye yetkililerinden alınan ilk bilgilere göre patlama, jeneratör ve yatay sondaj makineleri üreten fabrikanın alt katında 20’ye yakın sanayi ve mutfak tüpünün stoklandığı depoda meydana geldi. Yetkililer, sanayi tüplerinden sızan gazın sıkışması nedeniyle patlamanın meydana gelmiş olabileceğini belirtti. Olay yerine, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere çok sayıda yetkili de geldi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Teknik boyutları araştırılıyor ama bizim için önemli olan patlama sonucu çok can kaybı olmasın” diye konuştu. Enkazdaki arama-kurtarma çalışmaları ise gece geç saatlere kadar devam etti.
İşletmenin belgesi yok
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 7 kişinin öldüğü OSTİM’deki Özkanlar Hidrolik Makina’da meydana gelen patlamaya ilişkin, “İşletmenin işletme belgesinin olmadığını öğrendim Gerekçelerini, sebeplerini inceliyoruz. Biz yapısal ve teknolojik tedbirleri alsak bile, eğer insanlar kendi hayatlarını önemsemiyorlarsa bu çok büyük bir zafiyettir” diye konuştu.
Mahsur kalanlara psikolojik destek
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, 10 veya 12 çalışanın mahsur kaldığını söyledi. Yüksel, “İçeri ile bağlantı kuruyoruz, devamlı arkadaşlarımız psikolojik destek veriyor. Ne yapmaları gerektiğini söylüyor” dedi. Bodrum katta mahsur kalanları kurtarma çalışması çevreye yayılan yangın, duman ve yoğun koku nedeniyle uzun süre yapılamadı.
“SUÇLULARI ARAMAK YERİNE YARALI BİRİNİN ÜSTÜNE SUÇ ATMAK DOĞRU DEĞİLDİR”
Ostim'de ilk patlamanın yaşandığı Ostim Mega Center'daki Özkanlar Şirketinin ortaklarından Ayhan Özkan, “Suçluları aramak yerine yaralı birinin üstüne suç atmak doğru değildir” dedi.
Patlamanın olduğu binanın önünde, gazetecilerin iddialara ilişkin sorularını yanıtlayan Özkan, patlamanın ardından yetkililerin kendilerine sahip çıktığını, her türlü desteği verdiklerini, enkazı kaldırdıklarını ve yaralıları enkaz altından çıkarttıklarını vurguladı.
Doğru olmayan kaynaklardan alınan bilgilerin basına açıklanmasını istemeyen Özkan, 2008 yılında almış olukları iş yeri açma ruhsatını göstererek “Bu, 2008 yılında aldığımız inşaat ruhsatımızdır. Biz güvenliğe uyan ciddi bir firmayız” diye konuştu.
Özkan, yetkililerden bunun basına farklı yansıtılmamasını isteyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim başımıza gelen herkesin başına gelebilecek şanssız bir olaydır. Bu oksijen tüpü patlamasıdır. Bunun suçlularını aramak yerine yaralı birinin üstüne suç atmak doğru değildir. Lütfen bunu düzeltme yerine gitsinler ve suçluyu beraberce arayıp bulalım. Yani burada suçlu bensem beni tespit etsinler ama suçlu ben değilim. Her türlü güvenlik tedbirini almışım. Her türlü şey düzgündür. Biz ciddiyetsiz bir firma değiliz.”