ÖSYM Başkanı 'tercih'' önerileri'

Ankara - ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, adayların tercih yaparken, 2006-ÖSS'nin birinci bölümü olan SÖZ-1, SAY-1 ve EA-1 puanlarını geçen yılın aynı puan türündeki verileriyle karşılaştırmalarını önerdi.

Yarımağan, ÖSS'nin ikinci bölümündeki SÖZ-2, SAY-2 ve EA-2 puan türlerinin geçen yıl karşılıklarının bulunmadığına işaret ederek, "Aday, geçen yılki SAY puanlarını, bu yıl SAY-1'den aldıkları puanla karşılaştırsınlar" dedi.

Yarımağan, her adayın sınavın birinci bölümündeki SÖZ-1, SAY-1 ve EA-1 puanları bulunduğunu, ikinci bölümden soru yanıtlayan adayların da yanıtladıkları testlere göre SÖZ-2, SAY-2 ve EA-2 puanlarının hesaplandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Lisenin Fen kolundan mezun olan bir adayın kendi alanı olan sayısal puan türünden bir lisans programını tercih edecekse, bu adayın SAY-2 puanına göre erleştirileceğini ifade eden Yarımağan, ancak bu adayın tercih yaparken SAY-2 puanı yerine SAY-1 puanını geçen yılın aynı puan türündeki verileriyle karşılaştırmasının daha sağlıklı olacağını belirtti.

Yarımağan, adayların tercihlerini sağlıklı yapabilmeleri için ne yapmaları gerektiğini şu örneklerle açıkladı: "Diyelim ki bir aday, bu yıl EA-2'de Türkiye'de 347. olmuş. Çok başarılı görünüyor. Bu aday, Galatasaray hukuka girmek istiyor.

Galatasaray Üniversitesinin hukuk bölümünün yüzdelik dilimi geçen sene 0.39 olmuş. Yani bu yaklaşık binde 4'e denk geliyor. Buradan hesaplanacak olursa, geçen sene EA puanı hesaplanan 583 bin kişinin binde 4'ünü bulacağız. Bu da 2 bin dolayında kişi eder. Demek ki geçen sene bu bölüme ilk 2 binde yer alan adaylar girmiş. Şimdi, geçen sene EA puanının bu seneki benzeri EA-1'dir. O yüzden adayın EA-1'deki puanını ve yüzdelik dilimini göz önünde bulundurması gerekiyor.
Galatasaray hukuku tercih etmek isteyen adayın EA-2'deki başarı sırası 347 olmasına karşın, EA-1'de 8 binlerde yer alıyor. Dolayısıyla bu bölümü tercihinde belirtmesi gerekir ama girmesi biraz zor gibi görünüyor."

Reklam
Reklam

Adayların sınav sonuç belgelerinde, sınav puanlarının yanı sıra başarı sıraları ile yüzdelik dilimlerinin de yer aldığını anımsatan Yarımağan, "Biz zaten bu yıl adayların başarı sırasını veriyoruz, yüzdelik dilimi de veriyoruz. İkisi birbiriyle çarpılırsa o puan türünde kaç kişinin puanının hesaplandığı belli olur. En değerli bilgi
adayın başarı sırası. Adayın yapacağı şey şu: Kendi başarı sırası var.Girmek isteği programın başarı sırasını bulacak. Başarı sırasını bulmak için yüzdelik dilimle aday sayısını çarpacak. Geçen sene o programa kaçıncı kişinin girdiğini bulacak. Onu kendi başarı sırasıyla karşılaştıracak ama sınavın birinci bölümündeki puanlarla
karşılaştıracak."

Yarımağan, adayları, kayıt yaptırmayacakları bölümleri kesinlikle tercihleri arasına yazmamaları konusunda uyardı.ÖSS sonuçlarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Yarımağan, derece alanların ham puanlara göre sıralandığına, buna yerleştirme puanlarının dahil edilmediğine dikkati çekti. Bu adayların ortaöğretim
başarı puanlarının birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Yarımağan, bu nedenle ortaöğretim puanları dahil edildiğinde sıralamanın değiştiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Yarımağan, en fazla doğru soru yanıtlayan adayın 300 tam puan aldığını, tam puan almak için tüm soruları doğru yanıtlamanın şart olmadığını ifade etti. Yarımağan, adayların tercih yaparken en çok istedikleri bölümleri yazmalarını, tercihlerini internetten göndermek yerine okullardan ve ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden göndermelerini önerdi.