ÖSYM tercih işlemleri için vakit geldi. Adaylar uzun zamandır merak ve heyecanla ÖSYM tercih işlemlerinin başlamasını bekliyordu. Beklenen gün sonunda geldi. YÖK ve ÖSYM geçtiğimiz günlerde son dönemde yaşananlardan dolayı tercih işlemlerini ertelediklerini duyurmuştu. Bu nedenle ÖSYM tercihleri belirlenen tarihlerden bir süre daha gecikmeli başladı. ÖSYM tercih işlemlerinde adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi ve 2016-ÖSYS Tercih Kılavuzu'ndan faydalanacaklar.
ÖSYM TERCİH TARİHLERİ NEDEN ERTELENDİ?
ÖSYM tercih tarihleri önce 26 Ağustos - 2 Ağustos şeklinde belirlenmişti. Ancak darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesi ve yayınlanan ilk Kanun Hükmünde Kararname'nin ardından 19 vakıf üniversitesinin kapatılması sonrası ÖSYM tercih tarihlerinin değiştirilmesi yönünde karar alındı. Kapatılan üniversitelerin tercih kılavuzundan çıkarılması gibi işlemlerin gerçekleştirilmesinin ardından ÖSYM tercihleri 29 Temmuz'da başladı. Adaylar üniversite tercihlerini 3 Ağustos 2016 Çarşamba gününe kadar yapabilecekler.
ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NEREDEN YAPILACAK?
Bu dönemde tercih işlemlerini yapacak adaylar bu işlemlerini Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin adaylar için hazırladığı ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (ÖSYM AİS) üzerinden gerçekleştirebilecekler. ÖSYM AİS'e giriş yapmak isteyen adaylar, her zaman olduğu gibi yine T.C. Kimlik Numarası ve şifrelerini kullanacaklar. Ayrıca e-Devlet üzerinden de sisteme giriş yapılabilecek. Tercih işlemlerini yapanlar, ÖSYM tercih tarihlerinin son gününe kadar tercihlerinde değişiklik yapabilecekler. Sürenin dolmasının ardından bu kez yerleştirme sonuçlarının açıklanması beklenecek. Tercih yapan adayların tercih işlemi sonrasında "2016-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM'ye bildirilmiştir" ifadesini mutlaka görmesi gerekiyor. Ayrıca adayların son tercihlerinin bir listesinin çıktısını alıp saklamaları da gerekiyor.
ÖSYM tercih işlemleri için tıklayın
BU ÜNİVERSİTELER KILAVUZDAN ÇIKARILDI
OHAL kapsamında kapatılan üniversiteler ÖSYS Tercih Kılavuzu'ndan çıkarıldı. Bu tercih döneminde adaylar bu üniversiteleri tercih edemeyecekler. Bursa Orhangazi Üniversitesi, Zirve Üniversitesi, Canik Başarı Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Şifa Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Süleyman Şah Üniversitesi, İpek Üniversitesi, Selahattin Eyyubi Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, Murat Hüdavendigar Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi ve İzmir Üniversitesi kapatılan üniversiteler listesinde yer aldı.
ÖSYS Tercih Kılavuzu için tıklayın
ÖSYM'DEN TERCİH AÇIKLAMASI
ÖSYM tercih işlemlerinin başlaması konusunda resmi internet sitesinden açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, tercih için adaylara tanınan süre, tercih işlemlerinin ne zaman sona ereceği, adayların dikkat etmesi gereken temel hususlar gibi bilgilere yer verildi. İşte ÖSYM'den yapılan ÖSYS tercih işlemeri açıklaması:
"2016-ÖSYS tercih işlemleri, 29 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak ve 3 Ağustos 2016 tarihinde sona erecektir. 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanmıştır.
18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM’nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda aşağıda belirtilen güncellemeler yapıldığından adayların tercih işlemi için 28 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM’nin internet adresinden yayımlanan kılavuzu esas almaları ve bu tarihler arasında ÖSYM’nin internet sayfasında yer alabilecek duyuruları takip etmeleri gerekmektedir. Kılavuz basımı, dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.
Adaylar tercihlerini, 29 Temmuz -3 Ağustos 2016tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.
Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Adayların tercihlerinin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmaları için ekranda “2016-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini görmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır.
Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. “Tercih Süresi” tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Merkezimize gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.
Tercih işlemleri, 3 Ağustos 2016 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Tercih süresi uzatılmayacaktır. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları bölümü (2 kısım halinde düzenlenmiştir) mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır. 2016-ÖSYS adaylarına ve kamuoyuna önemle duyurulur."
ÖSYS TERCİH ROBOTU YAYINLANDI
Adaylar ÖSYM tercihleri konusunda bir sorun yaşamak istemiyorlar. ÖSYM bu konuda adayların yardım alabilmesi amacıyla ÖSYS Tercih Robotu'nu yayınladı. Adaylar ÖSYS Tercih Robotu'ndan faydalanarak tercih kılavuzunda yer alan üniversiteler hakkında arama yapabilecek, bu üniversitelere dair çeşitli bilgileri görebilecek ve tercihleri yapabilecekler.