ÖSYM'den sızan sorular için suç duyurusu

ÖSYM, YGS sonrası, Merkez tarafından kamuoyuna açıklanan sorular haricindeki soruları "gizlilik kararına" rağmen paylaşan bazı kuruluşlar ve web siteleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Milliyet'in haberine göre, ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçen yıl 2 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Kanunu ile sınavlarda sorulan sorular Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamından çıkarıldı. Bunun üzerine ÖSYM, sınavda soruların bundan sonraki süreçte yüzde 10'luk kısmını açıklayacağını, açıklanmayan kısmının ise gizli tutulacağını duyurmuştu. Bu kapsamda, ÖSYM, 1 Eylül'de gerçekleştirilen 2013-YDS Sonbahar Dönemi sınavından itibaren, yaptığı tüm sınavlar sonrası soruların yüzde 10'luk dilimini internet sitesi üzerinden kamuoyunun bilgisine sunuyor.

Reklam
Reklam

ÖSYM, pazar günü gerçekleştirilen YGS sonrası da soruların yüzde 20'lik dilimini oluşturan 32 soruyu internet üzerinden yayınladı. Merkez sınav sonrasında yaptığı duyuruda da Merkezin internet sitesi üzerinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık ÖSYM'ye ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bir bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde, paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemlerin başlatılacağını açıklamıştı.

HAPİS CEZASI VAR

Ancak sınav sonrası, bazı kuruluşlar ve web siteleri, ÖSYM'nin gizli tuttuğu soruları sosyal medya ve internet siteleri üzerinden paylaşmaya başladı. Bu durumun suç olduğunu belirten ÖSYM yetkilileri, 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat, Görev ve Yetkilerini Hakkındaki Kanunda "Bu Kanun hükümlerine göre gizli olan bilgileri, hukuka aykırı olarak elde eden veya elinde bulunduran kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu bilgileri ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır" hükmünün bulunduğunu anımsattı.

Reklam
Reklam

Yetkililer, soruların internet üzerinden paylaşılmasının telif haklarına tecavüz olduğunu da belirterek, ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yayımladığı yüzde 20'lik kısım dışında kalan soruları sosyal medyada ya da web sitelerinde paylaşanlar hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunmaya başladıklarını kaydetti.

Anahtar Kelimeler: