ÖSYS tercihleri ÖSYM AİS'ten yapılıyor

ÖSYM AİS üniversite tercihleri döneminde adayların ilk adresi oluyor. ÖSYS Tercih Kılavuzu'ndan faydalanan adaylar, ÖSYM AİS'ten tercihlerini sıralayarak ÖSYM'ye bildiriyor. İşte AİS girişi detayları!

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (ÖSYM AİS) üniversite tercihlerini yapacak öğrencilerin sıkça uğrayacağı adres olacak. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav, başvuru, sonuç görüntüleme gibi hemen hemen tüm işlemlerde adayların kullandığı ÖSYM AİS, 2016-17 eğitim-öğretim dönemi öncesinde yapılacak tercihler döneminde de hem büyük kolaylık sağlayacak, hem de ilk adres olacak. Adaylar sadece bu süreçte değil, bütün yıl boyunca ÖSYM AİS'ten sıkça faydalanabilecekler.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ ÖSYM AİS'TE

Reklam
Reklam

Bütün yıl çalışarak istedikleri üniversiteye girebilmenin hayalini kuran adaylar 29 Temmuz 2016 Cuma - 3 Ağustos 2016 Çarşamba tarihleri arasında tercih işlemlerini gerçekleştirecekler. Adaylar bu süreçte en fazla yardımı 2016 ÖSYS Tercih Kılavuzu ve ÖSYM AİS'ten alacaklar. Hangi üniversitenin ne kadar taban puanla kapattığı, ne kadar kontenjanı olduğu gibi pek çok bilgiyi ÖSYS Tercih Kılavuzu'ndan alacak adaylar, tercihlerini ise ÖSYM AİS'ten girecekler ve sürenin sonunda bu tercihlerinden birine yerleştirilmeyi bekleyecekler. Tercih süresi boyunca adaylar ÖSYM AİS'e girerek tercihlerini değiştirebilecekler ancak sürenin tamamlanmasının ardından tercihlerde değişiklikler yapılamayacak. Bu nedenle süreyi iyi değerlendirmek gerekiyor. Adayların tercih işlemlerini kesinleştirmelerinin ardından, bu tercihlerin bir çıktısını alıp saklamaları yararlarına olacaktır.

ÖSYM AİS için tıklayın

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Üniversite tercihinde bulunacak adaylar bu son derece önemli süreç boyunca oldukça dikkatli olmalıdır. Çünkü bu seçimler adayların geleceklerinde etkili olacaktır. Bakıldığında üniversitelerden mezun sayısının fazla olması, ancak bu sayıyı karşılayacak istihdam alanı olmaması gibi sorunlar olsa da, adayların eğitimlerini doğru bir şekilde almaları ve kendilerini geliştirmeye devam etmeleri çok değerlidir. Tercihlerde bulunurken, adayların istemedikleri bir bölümü tercih listesine yazmamaları gerekir. Burada okumak istediğiniz üniversite, bölüm ve şehire iyi karar vermek gerekir. Önlisans ve lisans eğitimlerini geçirecekleri süre boyunca adayların mutlu olmaları için bu tercihlerde doğru kararlar vermeleri önemlidir. Yine kılavuzda yer alan taban puanları ve kontenjanları da doğru analiz etmek gerekiyor. Çünkü tercih dönemleri sadece alınan puanları bağlı dönemler değildir. Doğru tercihlerin yapılmaması durumunda puanınızla orantılı olmayan okullara yerleştirilebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için akılcı tercihlerde bulunmak gerekir. Bölüm seçiminde gelecekte yapmak istenilen meslek iyi düşünülmelidir. Okuduğunuz yahut okuyacağınız bölümlerin size hangi iş kapılarını açabileceğini iyice araştırmanız gerekir.

Reklam
Reklam

ÖSYM AİS GİRİŞİ YAPARKEN

Tercih döneminde yahut yıl içerisinde ÖSYM AİS girişi yapacağınız zaman bunun için iki yöntemden faydalanabilirsiniz. İlk olarak ÖSYM Merkezleri'nde ÖSYM sistemine kaydınızın oluşturulmasının ardından "SİSTEME GİRİŞ" seçeneğine tıklayarak T.C. Kimlik Numarası ve şifrenizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-Devlet Kapısı'ndan da ÖSYM AİS'e girebilirsiniz. ÖSYM işlemlerinin e-Devlet Kapısı kapsamına alınmaya başlaması ile bir takım işlemler bu sistemden yapılabiliyır. Eğer "E-DEVLET İLE GİRİŞ" seçeneğine tıklarsanız yine T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet şifrenizi kullanarak yine ÖSYM AİS'e giriş yapabilirsiniz.

ÖSYS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

ÖSYS tercihleri ile okumak istediğiniz üniversiteyi tercih edebilirsiniz. ÖSYM sizi tercihlerinize göre sıralamaya koyarak bu tercihlerden birine yerleştirecektir. Tercih işlemi yapmak istediğinizde sisteme girmenizin ardından açılan ana ekranda güncel işlemler karşınıza çıkmaktadır. Burada "BAŞVURU SÜRECİNDE OLAN SINAVLAR", "BAŞVURU SÜRECİNDE OLAN TERCİHLER" ve "SINAV BAŞVURULARIM" bölümleri ayrı şekilde görülür. Üniversite tercihleri yapmak istediğinizde "BAŞVURU SÜRECİNDE OLAN TERCİHLER" kısmında yer alan "2016 ÖSYS YERLEŞTİRME (2016 - ÖSYS TERCİH)" kısmının sağında bulunan "TERCİH YAP" yazısına tıklayarak tercih işleminizi yapabilirsiniz. Tercihlerinizi tamamlamanızın ardından "2016 - ÖSYS TERCİHLERİNİZ ÖSYM'YE BİLDİRİLMİŞTİR" ifadesini gördüğünüzden emin olun. Ayrıca tercih listesinin bir çıktısını da alıp saklayın.

Reklam
Reklam

Ayrıca ÖSYS tercih işlemleri süresince ÖSYM tarafından yayımlanan 2016 - ÖSYS Tercih Kılavuzu'nu dikkatli bir şekilde inceleyin. Ayrıca bu süre boyunca ÖSYM'nin tercih yapacak adaylara kolaylık sağlaması amacıyla yayına aldığı ÖSYM Tercih Robotu'ndan faydalanabilirsiniz.

2016 - ÖSYS Tercih Kılavuzu için tıklayın

ÖSYM AİS'TEN YAPILAN İŞLEMLER

ÖSYM AİS öğrencilerin her anlamda faydalandıkları bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistemden adaylar başvuru sürecindeki olan sınavları görebiliyor ve bu sınavlar için başvuruda bulunabiliyor. Yine neticesi açıklanan sınavların sonuçlarını da ÖSYM AİS'ten kolayca öğrenebilirsiniz. Sadece güncel sınav sonuçlarını değil, geçmiş dönem sınav sonuçlarını da Aday İşlemleri Sistemi'nde görebilirsiniz. Ayrıca bu sistemden evrak referans numarası alma işleminizi de yapabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra size ait bilgiler ÖSYM AİS'te yer almaktadır. Eğer bilgilerinizde bir değişikli olduğunda bu değişiklikleri de sisteme girebilir, değiştirebilirsiniz. Öte yandan fotoğrafın değiştirilmesi gibi işlemleri ise bu sistemden bireysel olarak yapamazsınız. Bu işlemleri sadece ÖSYM merkezlerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Reklam
Reklam