Ot ile saman karaborsaya düştü

Ot ile saman karaborsaya düştü

Karslı besici ve köylü, bir buçuk litre sütle bir kilo ot alamaz duruma geldi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın son yıllarda uygulamış olduğu politikalar yüzünden satılmayan hayvanların sayısı artınca, zorlu geçen kış mevsiminde yem ve ot fiyatları tavan yapıp sütten daha pahalı hale geldi.

Bir zamanlar Türkiye’nin ve Kafkasların et ihtiyacın karşılayan Kars; İthal et ithal hayvan politikası yüzünden hayvanını satamayan Kars halkı, ağır geçen kış şartlarından dolayı ot ve yem fiyatları nedeniyle perişan hale geldi.

Reklam
Reklam

Hayvan satışının sıfır olduğu Kars’ta köylünün perişan olduğunu vurgulayan Arpaçay’ın Burcalı Köyü Muhtarı Yener Engin; “Bir zamanlar Türkiye’nin hayvan ihtiyacını karşılıyordu diğer yandan Sovyetler birliği, Ortadoğu’ya canlı hayvan satan Kars halkı yanlış politikalar yüzünden bu gün elindeki hayvanı satamamaktadır.” Dedi.

Ot ve samanın karaborsaya düştüğüne de dikkat çeken Engin, sütü ise 500 Kuruş’a sattıklarını belirtti. Muhtar Engin, bölge halkının çektiği sıkıntıları şu şekilde dile getirdi.

“Kars’ta her köyde ortalama 2-3 bin hayvanın olduğunu bilen ot ve saman satıcıları, bunu fırsat bilip karaborsada samanın kilosunu 650 kuruşa, otun kilosunu da 700 liradan satmaya başladılar. Bugün sütün kilosunu 500 kuruşa satan köylü, bir buçuk litre sütle bir kilo ot bile alamadığı için sürekli zarar ediyor ve hayvanlarını yaza nasıl çıkartabilirim diye kara kara düşünüyor.

Geçtiğimiz yıl kurbanlıkların elde kalması ve bu yılda Batı’ya giden kurbanlıkların geri gelmesi nedeniyle zarar üstüne zarar eden köylüler çaresizlik içinde kıvranıyor. Çünkü ahırlarına ne alıcı nede bir satıcı uğramıyor. Ot, yem ve diğer giderlerin artması ile maliyetler çiftçinin cebini deldi.”

Reklam
Reklam

“Doğrudan gelir destekleme için alınan paraların amacı dışında kullanıldığından dolayı ve denetimi yapılmayan teşviklerin ilimizin hayvancılığının sonunu hazırlamaktadır.” Diyen Yener Engin; ‘Kars halkının %75 geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Radikal önlemler alınmazsa önümüzdeki yaz köylü hayvancılığı bırakacak ve yoğun göç başlayacaktır.’dedi.

Söylemlerle hayvancılık sorunun çözülmeyeceğin hepimiz biliyoruz diyen Muhtar Engin; son olarak, “Yetkililerin bu duruma bir an önce el atması gerekir. İthalatın durdurulması ve çiftimizin desteklenmesi zorunludur. Böyle olmazsa hayvancılık için kredi alan ve besi yapmak için yem ve ot saman olan köylü borçların ödemekte zorluk çekecek. Bu yüzden binlerce insan bankalara olan borcu yüzünden hacizlerle karşı karşıya geleciktir.” diye konuştu. Tacettin Durmuş/Beyler Kaya.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz