Ot Ve Saman Ithalatındaki Bürokratik Engeller Aşılıyor

AK Parti Kars Milletvekilleri Prof. Dr. Yunus Kılıç ve Ahmet Arslan ile Ardahan Milletvekili Orhan...

AK Parti Kars Milletvekilleri Prof. Dr. Yunus Kılıç ve Ahmet Arslan ile Ardahan Milletvekili Orhan Atalay‘ın Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde yürüttükleri çabalar sonuç verdi.

AK Parti Kars Milletvekili Kılıç, özellikle Doğu Anadolu’da yaşayan vatandaşların temel geçim kaynağı olan hayvancılık sektöründe bu yıl yaşanan sıkıntıları hafifletmek amacıyla temmuz ayından itibaren büyük bir çaba içerisinde olduklarını söyledi.

Kılıç, bu çabalar sonucunda daha önce; çiftçi borçlarının ertelenmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi'ndeki 100 bin ton arpanın vatandaşa satılması, kurbanda ithalatın yasaklanması, ithal et girişini engellemek amacıyla gümrük vergilerinin canlı hayvanda yüzde 30’dan, yüzde 40’a, karkas ette yüzde 75’ten yüzde 100’e çıkarılması, Et-Balık Kurumu'nun kesim fiyatlarının 14 TL’den 15 TL’ye çıkarılması(geçen hafta yürürlüğe girdi) ve kayıtlı Et-Balık Kurumları'nda kesimi yapılan hayvanlar için hayvan başına 300 TL besiciye destek verilmesi, kaba yem, yani ot ve saman ithalatına izin verilmesi gibi bir dizi kararların alındığını ve bunların hayata geçirildiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Ayrıca, Kars’ta bir Et-Balık Kurumu Kesimhanesinin yeniden kurulması için yoğun gayretlerinin ve girişimlerinin ise devam ettiğini aktaran, ot ve saman ithalatında maliyeti düşürmek amacıyla da en yakın ülke olan Gürcistan’dan getirmek amacıyla Posof Türkgözü Sınır Kapısı’ndan ithalatın yapılmasını temin etmeye çalıştıklarını hatırlatan Kılıç, “Bilindiği üzere Posof’taki sınır kapımızda alt yapı ve donanım eksikliğinden dolayı ithalat daha önce Sarp Sınır Kapısı'ndan yapılıyordu. Bakanlıklar nezdindeki çalışmalarımız sonucu mobil veterinerlik ve mobil gümrükleme yoluyla Posof’taki bu eksiklikler giderilmiş, ancak bu sefer de ithalat yetki belgesi ve gümrük müşavirliği gibi işi zorlaştıran başka engellerle karşılaşmıştık. Ardahan milletvekilimiz ile birlikte, yoğun bütçe görüşmelerine rağmen, iki haftadır ilgili bakanlıklar nezdinde yürüttüğümüz çabalar sonucu bu engelleri de bugün için aşmış bulunmaktayız. Artık bundan böyle; Ot ve saman ithalatında Tarım Bakanlığı’nın istediği ‘İthalat Belgesi’ yerine ÇKS belgesi yeterli olacaktır. Yani vatandaşlarımız il ve ilçe tarım müdürlüklerinden alacakları ÇKS belgesi ile bizzat kendileri de ot ve saman ithalatı yapılabilecek. Daha önce gümrük işlemleri için Erzurum’a gitmek zorunda olan vatandaşlarımız bundan böyle gümrük müşavirliğinin yapacağı işlemleri de faks yoluyla çözebilecek. Ayrıca bizzat Gıda ve Tarım Bakanı’nın talimatı ile bir grup bürokratımız da hayvancılık sektöründeki problemleri ve yaşanan sıkıntıları mahallinde görmek ve dönüşte yapısal ve kurumsal başka tedbirler almak amacıyla dün itibariyle Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerine gitmiş bulunmaktadırlar.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: