'Otel Rwanda' filminin esin kaynağı Rusesabagina'ya suçlama

'Otel Rwanda' adlı filmde, soykırım sırasında binlerce Tutsi'yi ölümden kurtarmak için verdiği mücadele anlatılan Ruandalı otel müdürü, hükümet karşıtı gruplara para yardımı yaptığı iddialarını reddetti.

'Hotel Rwanda' filmi Paul Rusesabagina'yı ülkesinde ve uluslararası düzeyde şöhret haline getirmişti

Ruanda hükümeti, Paul Rusesabagina'yı, aşırılık yanlısı isyancı grup FDLR'ın iki eski komutanı ve muhalif bir liderle bağlantılı silahlı gruba mali yardım sağlamakla suçluyor.

Belçika'da yaşayan Paul Rusesabagina BBC'ye yaptığı açıklamada, iddiaları "asılsız" diye niteledi ve "bunun, kendisine yöneltilen karalama kampanyasının bir parçası olduğunu" savundu.

"Hotel Rwanda" filminin esin kaynağı Rusesabagina, "Ruanda hükümetinin tüm muhaliflerini susturmaya çalıştığını" belirtti.

Reklam
Reklam

Ruanda baş savcısı Martin Ngoga, Paul Rusesabagina'nın, 'Ruanda'nın Kurtuluşu İçin Demokratik Güçler" grubunun komutanlarına maddi yardım sağlamak suretiyle, Ruanda'ya yönelik terör eylemlerini desteklediğini savunuyor.

Ngoga, Rusesabagina'yı, muhalefet lideri Victoire Ingabire'yle birlikte hareket etmekle suçluyor.

Geçen hafta tutuklanan ve bir terör örgütüyle birlikte faaliyet göstermekle suçlanan Victoire Ingabire de, hakkındaki iddiaları yalanlıyor.

Rusesabagina'nın, son yıllarda Paul Kagame yönetimi konuşmalar yaptığı bildiriliyor. Cumhurbaşkanı Kagame, siyasi muhaliflerini hedef aldığı yolunda eleştirilere hedef olmakta.

"Ben şiddeti savunan bir adam değilim." diyen Paul Rusesabagina, ancak, Cumhurbaşkanı Kagame'ye karşı çıkan herkesin bu tür tacize uğradığını söyledi.

Henüz Paul Rusesabagina hakkında resmi bir suçlama getirilmedi.