Otellerin doluluk oranı yüzde 40'a düştü, esnaf zor durumda kaldı

Antalya bölgesinde kasım ayı sonunda otellerin doluluk oranının yüzde 40 seviyesine düşmesi yüzünden pazarcı esnafı...

Antalya bölgesinde kasım ayı sonunda otellerin doluluk oranının yüzde 40 seviyesine düşmesi yüzünden pazarcı esnafı zor durumda kaldı. Esnaf, turizm yörelerinde umudunu yılbaşı öncesi oluşacak 10 günlük hareketliliğe bağladı.
Aktif turizm sezonunun sona ermesi nedeniyle bölge destinasyonuna kışın gelen turistlerin büyük çoğunluğunu emekli ve 50 yaş üstü turistler oluşturuyor. Yaşlı ve emekli turistler tatil süreleri uzun olduğu için ürün alma yerine bakmayı tercih ediyor. Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası(MESO) Başkanı Atila Yıldız, kasım ayı sonunda otellerin kapanmasıyla bölgede turist yoğunluğunun önemli ölçüde azaldığını söyledi. Kış ayında bölgeye gelen turistlerin emekli ve 50 yaş üstü turistlerden oluştuğunu belirten Yıldız, bu turistlerin de fazla alışveriş yapmadığını, halbuki bölge esnafının büyük çoğunluğunun gelirini turizmden kazandığını ifade etti. İlçede ekonomik hareketliliğin sağlanması için turizmin 7'den 12 aya çıkarılması gerektiğini dile getiren Yıldız, bu bağlamda 11-13 Aralık tarihleri arası Afyonkarahisar'da Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO)'nun turizmciler, esnaf odaları, yerel yönetimler, siyasi partiler ve akademisyenlerle yapacağı 1 Manavgat Kurultay'ını çok önemsediklerini kaydetti. Yıldız, "Bölgemizde esnafın önemli bir bölümün geliri turizme bağlı. Kışın bölgemizde ekonomik hareketlilik ve esnafın evine ekmek götürebilmesi için Manavgat'ta turizm mutlaka 12 aya çıkarılmalı. Bölgede turizm 12 aya çıkınca aynı zamanda sektör çalışanları da kışın işsiz kalmamış olur." diye konuştu.

Reklam
Reklam

ESNAF SEZON SONU MALLARINI ELİNDEN ÇIKARMAK İÇİN YARI FİYATINA SATIYOR
Manavgat'ta semt pazarlarında sergi açan pazarcı esnafı Ali Acır, 8 Aralık itibari ile bölgede aktif turizm sezonunun sona erdiğini söyledi. Pazarlara gelen turistlerin büyük çoğunluğunu kış aylarında bir ve iki aylığına tatile gelen yaşlı turistler oluşturduğunu anlatan Acır, yaşlı ve emekli turistlerin tatil yapma süreleri uzun olduğu için genelde 'alıcı değil, ürüne bakıcı turist' olduğunu kaydetti. Ürün alıcı turistlerin pazardan çekilmesi ile esnafın fiyatlarda indirime gittiğine dikkat çeken Acır, elinde kalan sezon sonu malları elinden çıkarmak için etiket fiyatının yarısı üzerinden satmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Esnaf Abdurrahman Demir de yaptığı açıklamada aralık ayının girmesi ile Manavgat'ta aktif turizm sezonunun sona erdiğini hatırlattı. Kış ayında pazara gelen turistlerin çoğunluğunu yaşlı Alman turistlerin oluşturduğunu belirten Demir, yaşlı turistlerin tatil süreleri uzun olunca mal alma yerine bakmayı tercih ettiğini kaydetti.
Alman diş hekimi Sunne Joyce Sim, 4 yıldır Side'de eşi ile 45 gün tatil yaptıklarını söyledi. Almanya'da hava çok soğuk olduğu için kışın Türkiye'ye geldiklerini anlatan Sim, tatil yaptıkları süre içinde ihtiyaçlarını semt pazarlarına çıkarak karşıladıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz