"Otizm erken teşhis edilebilir"

MELBOURNE (İHA) - Otizm (Aşırı derecede içekapanık olma) hastalığının erken beyin gelişimiyle ilgili olduğunun açığa çıkarılmasının ardından, bu esrarlı hastalığın erken teşhisinin mümkün olabileceği belirtildi.

Avustralya'nın Melbourne kentindeki Dünya Otizm Kongresi'nde konuşan Amerikalı bilimadamı Eric Courchesne, 4 yaşındaki otistik çocukların beyin gelişiminin 12 yaşındaki normal çocuklarınkine eşit olduğunun keşfedildiğini söyledi.

San Diego'daki çocuk hastanesinde Otizm Araştırmaları Merkezi'nin direktörü olan Courchesne, beynin aşırı gelişimine yol açan nedenlerin henüz belirlenemediğini ancak bebeklerde mutadın dışındaki kafatası büyüklüğünün, hastalığın erken teşhisi için bir uyarı olarak görülebileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

Courchesne, "İncelediğimiz çocukların hemen hemen tamamında, doğumu müteakip aylarda beyinde süratli bir inkişaf meydana geldiğini tespit ettik" diye konuştu.
Halihazırda, hastalığın teşhisi için 2 ila 4 yaşları arasında açığa çıkan davranış tarzlarını dikkate alan doktorlara karşılık, beyindeki söz konusu anormalliğin doğumdan sonraki 12. ayda tespit edilebilir hale geldiğini kaydeden Courchesne, "Bu, çocuklardaki iletişim kabiliyetini sekteye uğratan ve ilişki kurmakta zorluğa düşüren gizemli otizm rahatsızlığının, davranışların açığa çıkmasından önce tespit edilen ilk biyolojik belirtisidir" diye konuştu.