Otizmli genç kızın konuşması, Başbakan Yıldırım’dan büyük alkış aldı

Otizmli Birsen Başar isimli genç kızın Otizm Ulusal Eylem Planı toplantısında yaptığı konuşma Başbakan Yıldırım ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'dan büyük alkış aldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle "Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı” tanıtım toplantısı düzenledi. Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya Başbakan Binali Yıldırım ile eşi Semiha Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıya katılan otizmli gençlerin kürsüden yaptığı konuşmalar, büyük alkış aldı.

OTİZMLİ GENÇ KIZ ETKİNLİK İÇİN HOLLANDA'DAN GELMİŞ: 10 SENE ÖNCE BAMBAŞKA BİR BİRSEN'DİM

Reklam
Reklam

Etkinlik için Hollanda'dan gelen Birsen Başar isimli genç kız, 30 yaşında olduğunu belirterek, "Hollanda'da yaşıyorum, dün Hollanda'dan geldim, bu konuşmayı sizlere yapmak için. Otizme farkındalık için seminerle veriyorum. Kitaplar yazım, belgeseller yaptım. Türkiye'nin 31 iline ulaştım, hedefim 81 ile ulaşmak ve bunu yapacağım. Ben hayatımda çok zorluk çektim. Okul hayatımda diğer arkadaşlarımla arkadaşlık kurmaya kalktığımda nasıl yapacağımı bilmiyordum. Otizmde en çok zorlandığım şey insanları anlamak. İnsanları aynı dili konuştuğumuz halde anlamıyorum. Çünkü çok kapalı konuşuyorlar. 10 sene önce bambaşka bir Birsen'dim, birisinin suratına bakamazdım. Kendimi hep zorladım, yapacaksın. Şimdi kendi isteğimle 250'den fazla seminer verdim. Kendimi zorlayınca bir şeyler yapabiliyorum. Ben otizmi aşmadım, otizmle yaşamayı öğrendim” dedi.

YILDIRIM'DAN OLUMLU YANIT

Birsen Başar'ın "Sonradan sizinle fotoğraf çektirmek istiyorum, olur mu? Hollandalılara anlattım, bekliyorlar” demesi üzerine Başbakan Binali Yıldırım, gülümseyerek olumlu yanıt verdi.

Reklam
Reklam

"KENDİ KENDİMİZE KALMAMIZ EN BÜYÜK KÖTÜLÜK”

21 yaşındaki otizmli Süleyman Öztürk ise otizme farkındalık çekerek, "Bugünlere gelmem çok kolay olmadı. Otizmli bir bireyim. Son yıllarda sayımız hızla artıyor ve bu bizim suçumuz değil. Eğer bizi bize bırakırsanız gelişim gösteremiyoruz. Bence kendi kendimize kalmamız bize yapılacak en büyük kötülük. Bu toplumun bir parçası olmayı sonuna kadar hak ediyoruz” diye konuştu.

YILDIRIM, KÜRSÜDEN TALİMAT VERDİ

Yıldırım ayrıca, otizm engellilerin bireysel eğitiminin pahalı olduğu ve süresinin artırılmasıyla ilgili bakana kürsüden talimat verdi.

İŞLTE BİNALİ YILDIRIM'IN KONUŞMASINDA ÖNE ÇIKANLAR:

"14 yıl boyunca aldığımız kararlarda insanı merkeze koyduk. Engellilerimize odaklanan bir yasal düzenleme yaptık

Engelliler kanunu çıkarttık. Engellileri aşağılayan sakat, çürük gibi ifadeleri mevzuattan çıkardık

Engel canda değil, engeller zihindedir. Önce zihinsel engelleri ortadan kaldıracağız.

Otizm engellilerinin eğitime erişimi pahalı! Engellilere 12 saat bireysel ve grupsal rehabilitasyon veriliyor ve bu yetmiyor. Evet yetmez, bu eğitimin artması gerekiyor. Öyle mi? Otizm engellileri için bireysel eğitim süresi artırılmalı. Devletimiz niçin var. Devlet vatandaşın işini görmek için var. Bu uğurda nekadar harcanacaksa harcanacak. Gereken neyse yapılacak. Bakanımıza buradan talimat veriyorum. Bu bireysel eğitimler için toplantıdan sonra görüşelim.

Reklam
Reklam

"EVDE BAKIMLA İLGİLİ YENİ DEĞERLENİDİRMELER YAPILIYOR MAĞDURİYETLER GİDERİLECEK"

Değerli dostlar 14 yılda neler yaptık? Merkezi idare, yerel yönetim olarak adeta bir zihniyet devrimini gerçekleştirdik ve adım adım engellilerimizin toplumdaki farkındalığını artırdık. Çok şükür büyük mesafe katettik. Ak Parti olarak birçok reformları gerçekleştirdik. Sosyal haklarda iyileştirmeler yaptık. Destek miktarını artırdık. Özel sektör ve kamuda çalışan engelli sayısı 150 bini buldu. Eskiden engelli almamak için 40 dereden su getirirlerdi. Engelli çalıştırmayayım da cezası neyse öderim. Kimin yarın engelli olmayacağının garantisi var. Onun için diyorum zihinler engellli. Zihinden engeller ortadan kalkarsa herşey hallolur.

"ÖZEL EĞİTİM İÇİN GEREKEN ENGELLİLİK ORANINI AŞAĞI ÇEKTİK"

"Zihinlerdeki engelleri ortadan kaldırmalıyız. Toplumda engellileri saklayan bir anlayıştan, bugün engellileri topluma kazandıran bir noktaya geldik. Bu sadece devletin alanı değil, daha çok sivil toplum kuruluşumuz olacak. Daha çok özel kuruluşlarınız olacak, bu eğitimleri verecek, daha fazla imkanlar, bunları çeşitlendireceğiz. Devlet her şeye yetişemez ama devlet her şeye yetişeceklere destek verebilir."

Reklam
Reklam