Oto bebek koltuğu satışları patladı

**Bebek koltuğu zorunluluğu getirilmesinin ardından, sektörde talep patlaması yaşanıyor. Bebek koltuklarına talep 5-8 kat artarken, "Burası Türkiye, yasa uygulanmaz" diyerek stoklarını artırmayan firmalar ise yeni sürece hazırlıksız yakalandı.

**

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 1 Haziran'da yürürlüğe giren 150. Maddesi'ne göre, boyu 135 santimetreden, kilosu da 36'dan az olan çocuklar güvenlik koltuğunda seyahat etmedikleri takdirde araç sürücüsüne 62 TL para ve 15 ehliyet puanı cezası kesiliyor.

Reklam
Reklam

Marketlerde bile satılıyor
Kraft güvenlik koltuklarının ithalatçısı Atak Dış Ticaret'in Satış Müdürü Cihan Aran, "Talebi karşılayamıyoruz" derken, geçen yıla oranla sekiz kata (150 bin adet) yakın sipariş verdiklerini söyledi. Ürünlerin pek çoğu ithal edildiği için stokların tükenmesi durumunda 1-3 ay arası bir boşluk yaşanabileceğini kaydeden Aran, talep yetersizliğinin tüketiciyi kalitesiz ürünlere yöneltme tehlikesi bulunduğuna dikkat çekti.
Güvenlik koltukları ile ilgili bir başka ilginç gelişme ise marketlerin bile koltuk satışına yönelmesi oldu. Römer adlı markanın ithalatçısı ve Koala'nın sahibi İtameks Ticaret'in Çocuk Gereçleri Birim Yöneticisi Işın Şahinöz, "Artık marketlerden bile talep geliyor. Bu nedenle stokla ilgili sıkışıklık yaşıyoruz" dedi. İki ay öncesindeki satış noktası ile bugünkü satış noktası sayısı arasında fark olduğuna dikkat çeken Şahinöz, "Bebek koltuğu satmamış firmalar bile bu işe başladı. Talep geçen yıla oranla 5 kat arttı" bilgisini verdi.

Sağlıksız ürünlere dikkat
Joker Mağazaları Satış Müdürü Hasan Erendemir de sektördeki durumu şöyle özetledi: "Yönetmeliğin çıkma nedeni kazalardaki yaralanma oranlarını aşağı çekmekti. Ama talebin patlaması ile birlikte güvenlik unsurunu anlatamadık. Gerekli ekipmanın olmadığı, sağlıksız, güvenlik unsurlarından uzak ürünler piyasaya çıktı."
Tüketicinin Avrupa Birliği'nin öngördüğü güvenlik kriterlerine göre ürün almasını tavsiye eden Erendemir, temel kriterin ECE R 44/03 olarak tanımlanan güvenlik unsuru olduğunu belirtti. Erendemir, koltukların çarpışma testlerinden geçtiğine dair belgelerin de muhakkak sorulması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

FİYATLAR 250-1300 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
Türkiye'de 1 Haziran 2010 öncesinde ana kucağı dahil olmak üzere yılda 100 bin civarında güvenlik ekipmanı satılıyordu. Bunun yaklaşık yarısını da güvenlik koltukları oluşturuyordu. Yönetmelik değişikliği ile birlikte yıllık 50 bin civarındaki rakamın 250 bine yükselebileceği tahmin ediliyor. Piyasadaki koltuk fiyatları 250-1300 TL arasında değişiyor. Piyasada 150 TL'nin altında da koltuklar bulunmasına karşın bu tür ekipmanın güvenli olmadığı belirtiliyor.