Otogarlarda Ramazan öncesi tatil yoğunluğu yaşanıyor

Onbir ayın sultanı Ramazan gelmeden tatile çıkmak isteyen vatandaşlar, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmaların yüzünü...

Onbir ayın sultanı Ramazan gelmeden tatile çıkmak isteyen vatandaşlar, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmaların yüzünü güldürüyor. Birçok noktada bilet bulmakta sıkıntı çeken vatandaşlar için ek seferler düzenleyen firmalar, Ramazan ayına kadar talepte bir düşüş beklemiyor. Özellikle büyük şehirlerden Anadolu'nun değişik illerine gitmek isteyen vatandaşlar, istedikleri tarihte bilet bulmakta sıkıntı çekiyor.
Tatillerini Ramazan ayı öncesi kullanmak isteyen vatandaşlar, otobüs terminallerine akın ediyor. Tatile İzmir'den karayolu ile gidecek vatandaşlar, İzotaş Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin yolunu tutuyor. Otobüs bileti bulan vatandaşlar, biletlerini 2 hafta ile bir ay öncesinde aldıklarını dile getiriyor. Bilet almayı son anda akıllarına getiren vatandaşlar ise bilet bulmakta güçlük çekiyor. Tatil heyecanını yaşayan yolcuların bir kısmı tatil için memleketlerine gitmeyi tercih ederken, bir kısmı ise sahil beldelerini tercih ediyor.
Yaz sezonu ile sektörde hareketlilik zirve noktaya ulaştı. Her firma doluluk oranlarında yüzde 90'ları yakalamış durumda. Artan yolcu talebine cevap verebilmek için birçok bölgeye ek sefer düzenleyen firmalar, Ramazan öncesi talepten memnun.
Nilüfer Turizm Genel Müdürü Metin Cevizci, sezonun çok yoğun geçtiğini, Ramazan ayının, ağustosa denk gelmesi sebebiyle insanların tatil planlarını öne çektilerini, bunun da yoğunluğu artırdığını söyledi. Hafta sonları yüzde 100, hafta içi yüzde 90, yüzde 92 seviyelerinde doluluk oranı yaşadıklarını aktaran Cevizci, "Yoğunluğa paralel olarak ek seferler de yapıyoruz. Genelde tatil bölgeleri çok yoğun. Bursa-İstanbul hattında da belirgin bir yoğunluk var. Bu yıl Kuşadası, Çeşme ve Fethiye hatlarımız da devreye girdi, sezon iyi gidiyor. Erken rezervasyonlarda bu yıl artış var, internet kullanımının da artması bunda etkili oldu. Araç olarak baktığınızda her araçta 15-20 yolcu erken rezervasyonu tercih ediyor, bu da oran olarak yüzde 40 civarına denk geliyor." dedi.
Pamukkale Turizm Genel Müdürü Mehmet Ali Akçin de sezonun haziran ayı sonu itibariyle kendini gösterdiğini, haziran sonu itibariyle yoğunluğun arttığını söyledi. Akçin, doluluk oranının yüzde 100'e yükseldiğini, geçen senenin fiyatlarıyla ve artan maliyetlerle çalıştıklarını belirtti. Yoğunluk bakımından, özellikle sahil bölgelerindeki hatlarda belirginlik olduğunu aktaran Akçin, tüm hatlara ek sefer koyduklarını, erken rezervasyon oranının geçen yıla göre yüzde 45 arttığını vurguladı.
Yoğunluğu değerlendiren Genç Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erol Genç ise sezonun bu yıl geç başladığını, yoğunluk yaşandığını, doluluk oranlarının yüzde 80'e tırmandığını söyledi. Maliyetlerin yüksek olduğundan yakınan Genç, "Bu nedenle verim alamıyoruz. Dört sene önceki fiyatlarımızı uyguluyoruz, maliyetler dört yıl önceki gibi değil. Ek seferler yapıyoruz. Erken rezervasyon oranı yüzde 40." diye konuştu.
Sezonun, yoğunluk bakımından gayet iyi geçtiğini dile getiren Ses Turizm Ortağı Burhan Şahin, yolcu talebinden memnun olduklarını, doluluk oranlarının yüzde 100'lere ulaştığını kaydetti. Yoğunluk dolayısıyla ek seferler koyduklarını aktaran Şahin, erken rezervasyon oranının yüzde 50 civarında olduğunu ifade etti.
İstanbul Seyahat Genel Koordinatörü Nadir Berberoğlu da yaz sezonunun başlamasıyla birlikte Trakya bölgesinin yolcu potansiyelinde yüzde 100 seviyesinde artış yaşandığını, talebi karşılamaya yönelik ek seferler düzenlediklerini dile getirdi. Ege ve Karadeniz hatlarında yolcu oranlarında yüzde 50'lik artış yaşadıklarına dikkat çeken Berberoğlu, "Trakya hattında bilet almak isteyen yolcumuz aynı gün bilet bulma şansına sahip. Ancak uzun hatlarımızda aynı imkanı bulmak zor. Bu nedenle uzun hatta gidecek yolcumuzun, daha önceden biletini almasında fayda var. Temmuz ayı tüm sektör olarak çok yoğun yolcu talebiyle geçen bir süreç olacak. Filomuza bu aylarda katılacak yeni otobüslerle en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz