'Otomatik Portakal' Meğer Gerçekmiş! Modern Sanat İspanyol İç Savaşı Sırasında Hapishanelerde İşkence Metodu Olarak Kullanılıyordu

Hitler tarafından 'dejenere' olarak ilan edilen modern sanat, İspanya'daki destekçisi, Nasyonal Faşist lider Franco tarafından işkence metodu olarak kullanılıyordu.

İspanyol bir tarihçi, İspanyol İç Savaşı döneminden kalan hapishane hücrelerinde, tutsaklara işkence etme amaçlı 3 boyutlu modern resimler olduğuna dair bulgulara ulaştığını açıkladı. BBC News'ta yayınlanan haberde hücrelerin 1938'de, General Franco'ya karşı mücadele eden cumhuriyetçi tutsaklar için tasarlandığı bildiriliyor. İddianın sahibi Jose Milicua, bulgulara 1939'da yargılanan Fransız anarşist Alphonse Laurencic'in mahkeme belgelerinde rastladığını belirtti. Laurencic kayıtlarda mahkeme boyunca sürrealist ressam Salvador Dali ve Bauhaus stilinin önde gelen sanatçılarından Wassily Kandinsy'nin eserlerinden ilham alınarak tasarlanmış hücreler gördüğünden bahsediyor. Barselona'daki hücrelerde yere 20 derecelik açıyla duran yataklar, sürrealist desenlerle boyanmış duvarlar, gözün ve zihnin işleyişini etkileyecek ışık oyunları, yerde düz bir rotada yürümeyi zorlaştıran tuğlalar bulunuyor. Ayrıca başka bir şehirde savaş tutsaklarına Dali ve Luis bunuel'in Un Chien Andalou filmindeki göz kesilme sahnesinin tekrar tekrar izletildiği tahmin ediliyor (yukarıdaki video).

Reklam
Reklam

Kaynak: openculture.com