'Otomobil Yılda 2 Kez Bakıma Götürülüyorsa, Bir Kez De Doktora Görünülmeli'

“Erken teşhis hayat kurtarır”, “Tedavinin yarısının erken teşhis olduğunu unutmayın” cümlelerini çok sık sık duyarız....

“Erken teşhis hayat kurtarır”, “Tedavinin yarısının erken teşhis olduğunu unutmayın” cümlelerini çok sık sık duyarız. Fakat niyeyse bir kulağımızdan girer diğerinden çıkar. Hastalık belirtileri iyice ortaya çıkmadan da doktorun kapısını çalmayız. Uzmanlar uzun ve sağlıklı yaşam için otomobillerin yılda 2 kez bakıma girmesi gibi insanların da mutlaka genel bir sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğine dikkati çekiyor.

Özel Bahar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, periyodik genel sağlık kontrolüne ‘Check-up’ adı verildiğini belirterek, yetişkinler ve çocuklardaki kronik yada genetik hastalıkların erken teşhisind hayati öneme sahip olduğunu dile getiriyor. Check-up yapılmasındaki amacın, kişilerin uzun yıllar, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Dr. Özsoy, kişinin sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olmasının yararlarının saymakla bitirilemeyeceğine dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Dr. Özsoy, şu bilgileri veriyor: “Tıbbın her alanında ve her hastalığında erken teşhis ve erken tedavi, kişinin yaşam konforunu artırarak, yaşam süresini de uzatacaktır. Günümüzde, modern tıbbın ve teknolojinin tüm imkanlarının hizmete sunulması ile diyabet, çeşitli kalp hastalıkları ve hipertansiyon, damar sertliğine yol açabilecek kan yağlarındaki yükseklikler, akciğer hastalıkları, böbrek bozuklukları, karaciğer bozuklukları, romatizma hastalıkları, guatr, meme, rahim ve rahim ağzı, prostat, mesane gibi sık görülen bazı kanserler, kansızlık, kemik erimesi gibi birçok hastalığın erken teşhisi konulup, tedavisi yapılabilmektedir. Risk faktörlerinin ortaya çıkarılması ile hastalığın başlamasının engellenmesi, erken bulgularının tespit edilmesi ile de hastalığın ilerlemeden tedavisine başlanılarak daha düşük maliyetle ve bundan da önemlisi kişinin hastalığının başarı ile tam olarak tedavi edilebilmesi sağlanabilmektedir. Unutulmamalıdır ki; vücudumuzdaki tüm organlar birbirleriyle büyük bir uyum içerisinde çalışırlar, herhangi birinde ortaya çıkan bozukluk, bir süre sonra diğer organların çalışmalarını da etkileyebilir ve vücudumuzdaki hassas dengenin bozulmasına yol açarak, kişinin sağlığını ciddi şekilde tehdit edecek duruma gelebilir.”

Reklam
Reklam

Check-up muayenelerinin yararları örneklerle anlatan Özsoy, şöyle devam ediyor: “Hiçbir belirti vermeyen ya da herhangi bir zamanda hepimizin zaman zaman hissettiği halsizlik,-yorgunluk belirtileri veren, ama aslında hızla siroz hastalığına doğru ilerleyen Hepatit B veya Hepatit C hastalığı tespit edilerek, hastalığın ilerlemesi erken dönemde tamamen durdurulabilir. Tiroid bezinin, akciğerin, memenin, böbreklerin ve barsakların bazı kanser türleri check-up muayeneleri sayesinde erken dönemde teşhis edilerek basit cerrahi girişimlerle tamamen ortadan kaldırılabilir. Örneğin troid bezinin papiller kanseri, akciğerin, memenin, böbreklerin bazı kanser türleri, rahim ağzı kanseri ile henüz yayılım yapmamış ve sadece barsak içinde kalan kalın barsak kanserleri bunlar arasında sayılabilir. Bu tür kanserler organın içerisinde olduğu ve diğer organlara ya da vücudun diğer yerlerine yayılım yapmadığı sürece hiçbir belirti vermezler ve ancak check-up muayenesi gibi kontroller sırasında saptanabilirler, belirti verdikleri yani hastanın şikayetlerinin ortaya çıktığı dönemde genellikle ilerlemiş ve çoğu zamanda tedavi edilemez safhaya gelmiş kanser türleridir.”

Reklam
Reklam

“Tüm bilimsel çalışmalar, erken teşhisin hayat süresini uzattığını ortaya koymaktadır” diyen Özsoy, erken teşhisin aynı zamanda başarılı bir tedavinin de en önemli unsuru olduğuna işaret ediyor. 40 yaş üzerindeki erişkinlerin yılda bir kez check-up yaptırması tavsiye eden Özsoy, “Kişilerin bilinen bir takım risk faktörleri, birinci dereceden akrabalarında ailesel ya da genetik hastalıkların varlığı, yaşadığı çevrede olumsuz risk unsurlarının bulunması vb durumlarda, 40 yaş altında da periodik check-up yaptırılması önerilir.” diye konuşuyor.

Dr. Özsoy, otomobillerin bile 1-2 yılda bakıma götürüldüğünü hatırlatarak, insanın kendi sağlığına vermesi gereken önemi bu örnekten kıyaslamasını istedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz