Otomotiv Endüstrisinde Gizli Anahtar Alternatifi Pazarlar

Otomotiv endüstrisi, ihracatta iki aylık gerilemeden sonra mayıs ayında olumlu hareketlenmelerle ihracatçıların yüzünü güldürdü. Uludağ...

Otomotiv endüstrisi, ihracatta iki aylık gerilemeden sonra mayıs ayında olumlu hareketlenmelerle ihracatçıların yüzünü güldürdü. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB)’nin mayıs ayı raporuna göre, geçtiğimiz ay ihracat az da olsa artış göstererek bir milyar 658 milyon dolara yükseldi.

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, AB’de bir süredir yaşanan daralmaya rağmen ihracatta yaşanan olumlu gelişmeleri, "Alternatif pazarlardan Birleşik Devletler’e yüzde 49, Arjantin’e yüzde 293, Rusya Federasyonu’na yüzde 57’lik artışlar ile 5 ay sonrasında binek otomobillerdeki yüzde 15’lik yükseliş, endüstrimizin geri vitesten çıkıp ileri hamle yapmasını sağladı." sözleriyle açıkladı. Mayıs ayı ihracat raporunu değerlendiren OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye’nin geçtiğimiz ay genel toplamda 11.8 milyar dolarlık ihracatı içerisinde otomotiv endüstrisinin yüzde 14 pay ile yine lider sektör olduğunu vurguladı. Sabuncu, AB pazarında aylardır yaşanan sıkıntılara rağmen uzun bir aradan sonra binek otomobil ürün grubunda ilk kez artış yaşanmasının kendilerini motive ettiğini, aynı zamanda alternatif pazarlar olarak niteledikleri ABD, Rusya ve Arjantin gibi ülkelere ihracatın beklentilerinin üzerinde yükselmesinin ise başarılarının gizli anahtarı olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Sabuncu, şunları ifade etti: "Son aylarda AB kaynaklı aylık ihracat rakamlarında düşüş gözlenen otomotiv endüstrimizin mayıs ayında binde 2 artış göstermesi, adeta endüstrimizin geri vitesten çıkıp ileri hamle yapmasını sağladı. Özellikle ürün grubu bazında binek otomobil ihracatımızda uzun süre sonra yüzde 15 ihracat artışı yaşanması rakamlara olumlu yansıdı. Binek otomobil ihracatında 5 aylık bir aradan sonra bu ay artış yaşanması özellikle Birleşik Devletler, Rusya Federasyonu, Arjantin gibi alternatif pazarlarla AB ülkelerinden Almanya ve Hollanda’ya yönelik önemli artışlar sayesinde gerçekleşti."

BİNEK OTOMOBİL GÜLDÜRDÜ, TİCARİ ÜZDÜ

OİB, mayıs ayı ihracat raporunda ürün bazlı değerlendirmelerde ise yan sanayi yine liderliğini korudu. Mayıs ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yan sanayi yüzde 5 artışla 725 milyon dolara ulaşırken, binek otomobillerde ise yine aynı dönemlerde yüzde 15 artışla 541 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti. Eşya taşımaya mahsus ticari araçlarda yaşanan yüzde 27’lik gerilemeyle 274 milyon dolarlık ihracat yapılırken, otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubunda da yüzde 2 daralma ile 88 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirildi. Bunlar dışında ayrıca diğer grubu atındaki ürünlerde yüzde 12 artışla 30 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Reklam
Reklam

Yılın ilk beş ayı incelendiğinde geçtiğimiz yılın aynı seviyesinde kalan otomotiv endüstrisi ihracatı toplamda 8 milyar 435 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Yine aynı dönümde ürün grubu olarak yan sanayi yüzde 43 pay ve yüzde 8 artış ile 3 milyar 597 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdi.

Binek otomobil grubu ise yüzde 4 gerilemeyle 2 milyar 724 milyon dolara, eşya taşımaya mahsus ticari araçlar yüzde 13 gerileyerek bir milyar 518 milyon dolar, otobüs minibüs ve midibüs ürün grubu da yüzde 12 yükselerek 452 milyon dolarlık ihracata imza attı. Diğer başlığı altında 5 aylık dönemde yüzde 47 artışla 143 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

ALMANYA LİDERLİĞİ BIRAKMIYOR

OİB mayıs ayı raporuna göre ülke bazlı ihracat rakamları incelendiğinde ise Almanya yine liderliği bırakmadı. Bu ülkeye ihracat, geçtiğimiz ay bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 259 milyon dolara ulaştı. Almanya’yı sırasıyla yüzde 17 azalarak 185 milyon dolar dış satış yapılan Fransa, yüzde 29 daralarak 137 milyon dolarlık ihracatla İtalya izledi. Ülke bazlı en fazla ihracat artışı ise yüzde 293 yükseliş ve 42 milyon dolar ile alternatif pazarlardan Arjantin oldu. Yine alternatif pazar olarak Rusya yüzde 57 artışla 77 milyon dolarlık ihracatla en fazla yükseliş gösteren ikinci ülke oldu.

Reklam
Reklam

Yılın ilk 5 ayında ülke bazlı ihracatlarda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre Almanya yüzde 7 artış ve bir milyar 295 milyon dolarla birinci sıra aldı. Almanya’yı yüzde 14 gerileme ve 938 milyon dolarla Fransa ve sonrasında ise yüzde 14 daralma ve 771 milyon dolar ile İtalya izledi.

Ülke grubu bazında Mayıs 2012’de AB ülkeleri dışındaki tüm ülke gruplarına yönelik ihracat artarken, Amerika kıtası ülkeleri yüzde 40 artış ve 158 milyon dolarla en fazla dış satış yapılan ikinci ülke grubu oldu. Bu gelişmeyle Amerika kısatı ülkelerinin otomotiv ihracatındaki payı yüzde 10’a yükseldi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: