İSTANBUL (İHA) - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle otomotiv sanayi için endişe duyulduğunu bildirdi.
Türkiye ekonomisinin son yıllardaki en önemli ihracat, üretim ve istihdam gücünden biri haline gelen otomotiv sektörünün baş aktörü otomotiv yan sanayi, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı "1000 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde 2007 yılında 55 firma ile yer aldı. Rapor ile ilgili değerlendirmesini yazılı bir açıklama ile yapan TAYSAD, raporun sektörü analiz etme açısından önemli bir kıyaslama aracı olduğunu vurguladı. Ancak 2006 yılına göre ilk bin arasına giren firma sayısında artış olmasına rağmen sonuçların umut verici olmadığı üzerinde duran TAYSAD, gerek yatırımda, gerekse çalışan sayısında aynı oranda yükseliş olmamasıyla birlikte enerji maliyetlerinin artmasının sektörün umutlarını kırdığının altını çizdi.
Raporda ilk bine giren otomotiv yan sanayi firma sayısındaki artışa karşın diğer sonuçların düşündürücü olduğunu vurgulayan TAYSAD, sektör için tehlike çanlarının çalmaya başladığının altını çizdi.
İSO'nun raporunu inceleyerek elde ettiği sonuçları açıklayan TAYSAD, listede yer alan 55 üyesinin karlarını yüzde 16 arttırdığının görüldüğünü, ancak bu artışın enflasyon ile revize edilmesinin ardından elde kalan yüzde 10'un altındaki bölümün ise kur farkı geliri olarak ortaya çıktığını ve bu karların kalıcı olamayacağını vurguladı.
Raporda yer alan 55 firmanın üretimden net satışların 2007 yılı içinde toplamda 10 milyar 4 milyon 90 bin YTL'ye ulaştığı, 2006 yılındaki aynı raporda yer alan 48 firmanın üretimden net satışlarının ise 8 milyar 148 milyon 330 bin YTL olarak gerçekleştiğini hatırlatan TAYSAD, şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'nin 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu' listesine giren 55 TAYSAD üyesinden 52'si kar bildirmiş olmasına rağmen, bu karların yatırım ve çalışan sayısı oranında artmaması ve enerji maliyetlerinin yıl içinde yüksek artış göstermesi nedeniyle sanal kar olarak kalması kaçınılmazdır. Bu nedenle ülkenin ihracat şampiyonu olan, tamamen kayıt içi çalışan otomotiv sanayisi için tehlike çanları çalmaya başlamıştır ve ilgili tüm kurumların acil eylem planı oluşturarak sektörün gücünü koruması için çalışmaları başlatması gerekmektedir."