Otomotiv ihracatında sert fren

Yılbaşından bu yana ilk kez Ekim ayında, eksi ihracat rakamını gören otomotiv sektörünün ihracatı, Kasım ayının ardından 1-23 Aralık döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40'ın üzerinde geriledi.

Avrupa'daki pazarlarda özellikle yılın ikinci yarısından itibaren gözlenmeye başlanan daralma, ağustos ve eylül aylarında Türkiye'nin ihracat artış hızındaki yavaşlama olarak kendisini gösterdi. Ekim ayından sonra ise ihracattaki veriler eksiye döndü.

Ocak ayında yüzde 79'luk rekor artışla yıla başlayan sektör, oransal açıdan dalgalı seyir izlese de temmuz ayına (temmuz dahil) kadar, aylık 2 milyar doların üzerinde ihracat rakamını yakalama başarısını gösterdi.

Reklam
Reklam

Ağustos ve eylül aylarında, 2 milyar dolar seviyesini göremeyen sektörün ihracatı, ekim ayında aylık bazda ilk kez eksiye döndü. Ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre 24'lük düşüşle 1 milyar 422 milyon dolara gerileyen ihracat, kasımda da yüzde 40,4'lük düşüşle 1 milyar 251 milyon dolara geriledi.

Bu eksi yönlü trendini Aralıkta da sürdüren sektör, 1-23 Aralık döneminde yüzde 41,5'lik rekor düşüşle 757 milyon 153 bin dolara geriledi.

Otomotiv ihracatının yaklaşık yüzde 70'inin yapıldığı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere ihracat, 1-23 Aralık döneminde yüksek oranlı düşüşler gösterdi.

Avrupa'da otomotiv üretiminde söz sahibi ülkelerden Almanya'ya yapılan ihracat yüzde 14,1, Fransa'ya yüzde 59,5, İtalya'ya 57,1 İngiltere'ye yüzde 65,2 oranında geriledi.