Otomotiv sektörü rekabete hazır

Ankara (AA)- Her geçen gün gelişen ve büyüyen otomotiv sektörü, bir yıl içinde etkin rekabete sahne olacak. Rekabet Kurumu'nun 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren "Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği"nin işlerlik kazanmasıyla sektörde marka içi ve markalar arası rekabet sağlanacak.

Yeni düzenlemeyle, showroomlarda farklı marka araçlar sergilenebilecek. Özel bağımsız servisler de garanti kapsamında servis hizmeti verebilecek. Bu arada, otomotiv servisleri orijinal yedek parçanın yanı sıra kaliteli eş değer parçayı da kullanabilecek. Düzenleme ile sektörde dağıtım, münhasır ve seçici bayilik şeklinde çeşitlendirildi.
Yetkili servisler dışında özel bağımsız servisler de eğitimli personel bulundurmak koşuluyla sağlayıcı tarafından denetlenerek, yetkili olabilecek, tamir ve bakım yapabilecek.

Reklam
Reklam

Böylelikle özellikle belli yetkili servislerin tekelinde bulunan servis hizmeti daha rekabetçi hale gelecek. Öte yandan satış bayisi hem servisi hem de yedek parçayı
bünyesinde bulundurmak zorunda olmayacak. Uygulama ile eski sözleşmelerin bir yıl içinde yeni tebliğe uygun hale getirilmesi gerekiyor. Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, otomotiv sektörünün ihracatta Türkiye'nin amiral gemisi olduğunu belirtirken, yeni düzenleme ile sektörü topyekün rekabetçi hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.