Otomotiv ve teknolojide gizli zam

Sıcak para önlemleri euroyu 2.20, doları ise 1.60 TL'ye çekince otomotivle tüketici elektroniğinde fiyatlara 2 ayda yüzde 15 gizli geldi.

Kurlardaki artış devam ederse şirketler 'sabit kuru' kampanyaya dönüştürebilir.

Otomotivde 6.250 TL fark ortaya çıktı

Döviz kurlarında yaşanan artış sonrası 25 bin euroluk bir otomobil almak isteyen 2 ay öncesine göre 6 bin 250 TL, 50 bin euroluk bir otomobil almak isteyen ise 12 bin 500 TL fazla ödüyor.

Dizüstünde fark 250 TL

Etiket fiyatı değişmemesine karşın, kur artışlarının etkisiyle 2.5 ay öncesine göre 1000 dolarlık bir dizüstü bilgisayar için şimdi 250 TL daha fazla ödemek gerekiyor.

Reklam
Reklam

PARA DOĞURKEN FİYAT ISINDI
Kurdaki sıçrama nedeniyle 25 bin euroluk bir otomobil almak isteyen 2 ay öncesine göre 6 bin 250 TL, 50 bin euroluk bir otomobil almak isteyen ise 12 bin 500 TL fazla ödüyor. 999 dolarlık ortalama bir dizüstü bilgisayar almak isteyen tüketiciyi ise 250 TL'lik kur farkı bekliyor.

Geçen yıl binek ve hafif ticari araç satışlarınd 760 bin adet gibi tarihi bir rekora sahne olmuştu. Özellikle yılın son ayında ulaşılan 148 bin 369 adetlik rakam görülmemiş bir büyüklüktü. Markalar bu rakamlara ulaşmak için ciddi fiyat indirimleri ve kampanyalara gittiler. Düşük faiz oranlaı ve nispeten düşük seyreden kur özellikle ithal araçlarda büyük fiyat avantajları sağladı.

'ARTIŞ HENÜZ YANSIMADI'
Geçen yılın son ayındaki hareketlilik ocak ayında da devam etti, ancak ay sonunda kurun yükselişi fiyatların yeniden gözden geçirilmesine neden oldu.

2010'da artan rekabetin, belli modellerde fiyatların listelerin altına inmesine neden olduğunu söyleyen Çelik Motor Genel Müdürü Borak Koçak, bu yıl başında artan bazı fiyatların listelere geri dönülmesinden kaynaklandığını, kur farkı artışlarının ise fiyatlara henüz tam olarak yansıtılmadığını belirtti. Koçak, yıl başında 2.00 TL olarak öngördükleri euro kurunun beklenenin üzerine çıktığını, hem faizlerdeki artışın, hem de kur artışının pazarı olumsuz etkilemeyeceği, toplam satışlarının 2010 yılı seviyesinde gerçekleşeceği konusundaki inancını koruduğu sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

ZAM YOK AMA BİLGİSAYAR FİYATI ŞİMDİDEN YÜZDE 15 ARTTI
Yıllık 10 milyar dolarlık büyüklüğe dayanarak, Türkiye'nin en büyük ithalat kalemlerinden biri haline gelen tüketici elektroniği pazarı, kurdaki sıçramadan payını aldı. Etiket fiyatı değişmedi ancak, 2.5 ay öncesine göre 1000 dolarlık bir dizüstü bilgisayar için şimdi 250 TL daha fazla ödemek gerekiyor.

Avrupa'dki borç krizi ve Merkez Bankası'nın sıkılaştırma tedbirleriyle birlikte yükselişe geçen döviz kuru, teknoloji pazarında tüketiciye "gizli" zam yaşattı.Yaklaşık 3 ay önce 1.40 TL seviyesinde olan kuru, 1.60 TL'ye kadar çıkınca, bilgisayarından televizyonuna, fotoğraf makinesinden cep telefonuna kadar çoğu ürünün son tüketici fiyatı da yüzde 15'leri bulan oranda zamlanmış oldu.

Teknoloji ürünlerini dövizle alıp, döviz cinsinden satan mağaza ve markala, 1.60 TL'ye tırmanan kurdaki farkı tüketiciye yansıtırken, dolar ve euro cinsinden fiyat açıklayan perakendecilerde etiket fiyatı değişmemesine karşın kur farkından kaynaklanan fark nedneiyle, 1000 dolarlık bir dizüstü bilgisayarın fiyatı da yaklaşık 250 TL artmış oldu.

Reklam
Reklam

Sadece son bir ayda yüzde 10'luk yükseliş yaşayan euronun tüketici elektroniğindeki yansıması sınırlı kalırken, sektörel kaynakalr bunun nedeninin Türkiye tüketici elektroniği pazarındaki işlemlerin büyük bir oranda dolar ile yapılmasından kaynaklandığına dikkat çekiyor.