Otomotiv yan sanayicileri endişeli

BURSA (İHA) - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Ömer Bilgin, Türkiye'de bu yıl 10 milyar dolarlık yurt dışı satış ile ihracatın yıldızı olan otomotivin, 2.5 milyar dolarlık açık vererek, gelecek için endişeler uyandırdığını söyledi.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Dayanışma ve Bilgi Alışverişi Toplantısı Bursa'da Uludağ İhracatçı Birlikleri salonunda yapıldı. Sanayicilerin yeterli ilgiyi göstermediği toplantıda konuşan TAYSAD Başkanı Ömer Bilgin, ana sanayi ile yan sanayinin bağlantısını bir aysberge benzeterek, "Otomobil fabrikalarının altında 4 kat daha büyük bir yan sanayi kütlesi var. Yukarıda erime meydana gelirse kütle ufalıyor. Aşağıda bir erime meydana gelirse kütle olduğu gibi dibe çöker. Şu anda ana sanayi iyi, bizim yüzde 90 lık kapasite kullanımımız var. Memnun gibi görünüyoruz. Çünkü rakamlar bizi ürkütüyor. Geçen sene 6 milyar dolarlık ihracatı bu yıl 8.5 milyar dolar hedef koyup 10 milyara yakın kapatacağız. Ancak sevincimiz kısa sürüyor. 12 milyar doları aşan bir ithalat gerçekleşecek. Bu ithalatın 6 milyar doları taşıt 6 milyar doları yan sanayidir. Millet yabancı mala düşkün. Yüzde 70'ini ihraç eden, dünyada satılan yerli bir modele yeterli ilgiyi göstermiyor. Bunu belki halkımıza izah ederek ithal araç oranını düşürebiliriz. Ancak 6 milyar dolarlık aksamında bir kısmı yerli üretim yapılan araçlarda kullanılıyor. Biz yan sanayici olarak yeni modellere cevap mı veremiyoruz. Yeni modellere daha fazla mal vermemiz lazım. Bu araçlarda yarı yarıya yerli mal kullanılıyor. Bu oranın artması gerekiyor. Aksi halde otomobil fabrikaları montaj sanayi ve ucuz işçiliğe dayalı hale gelirler. O zaman Avrupa Birliği'ne girerken hayat standartının yükselmesi ile işçilik maliyetleri artarsa bu fabrikaları Hindistan ve Çin'e söküp götürmek gerekebilir. Bizim hükümete önerimiz var. Bugün bir geçiş döneminde olabiliriz. Onun için yerli parçalar yarı yarıya kalmış olabilir. Ancak 2006-2007 için yeni projeler gelirse 100 milyon doların üzerindeki yatırımlara özel teşvikler verilsin. Tabi bu teşviğin en az yüzde 10'luk kısmını yan sanayiye kullandırmak şartı olmalıdır. Ayrıca üründe yüzde 65-70 oranında yerli parça kullanma şartı ile, teşvik sağlanabilir. Otomotivde günü iyi geçiriyoruz ama istikbal korkutuyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Petrol fiyatlarının artması ile yükselen plastik fiyatlarının maliyetlerine menfi tesir ettiğine de dikkat çeken Ömer Bilgin, ana sanayiye ilettikleri bu artış talebine de net bir cevap alamadıklarından şikayet etti. Ana sanayinin fiyat ayarlaması işinde gecikmesinin kendilerini erittiğine dikkat çeken Bilgin, "Ana sanayi ile birlikte hükümete götürdüğümüz birçok teklifte güzelce dinlendi. Bizden belgeler alındı ancak henüz hayata geçen bir uygulama olmadı. Bakanlar bürokratlardan şikayet ediyorlar. Ebediyen bu bürokratlara takılıp kalacak değiliz. Hükümetin bazı konuları uygulamaya geçirmesi için önümüzdeki günlerde Başbakanı ziyaret etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Vatandaşlarında yüzde 70 lik kısmı Avrupa ve dünya ülkelerinde kullanılan yerli ürünleri tercih etmelerini isteyen Ömer Bilgin, bugün Türkiye'deki araç piyasasının yüzde 67 sinin yabancı markalarda olmasının da otomotiv devi bir ülkede büyük bir oran olduğuna dikkat çekti. Bilgin, yan sanayinin ihraç edilen araçlarda daha fazla pay alabilmesi için Araştırma geliştirme faliyetlerine önem vermesi, araç tasarımlarında fiilen yer alması gerektiğini de hatırlatarak, "Bu konuda da özellikle AR-GE faliyetlerinden kurumlar vergisinin kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Toplantıda, TAYSAD Genel Sekreteri Barbaros Demirci'de faliyetler hakkında bilgi verdi. Ayrıca, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfından Refik Üreyen, AR-GE destekleri

konusunda bir sunum yaptı.