Ottmann: Kitap okuma alışkanlığı kazanmada yegane rol model anne ve babadır

Alman pedagog Petra Ottmann, okul tatillerinin, çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmada büyük fırsat olduğunu söyledi....

Alman pedagog Petra Ottmann, okul tatillerinin, çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmada büyük fırsat olduğunu söyledi. Antalya'nın Manavgat ilçesinde 8 yıldır yerleşik yaşayan Alman pedagog Ottmann, yaz tatilinin anne ve babaların çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırması için altın bir fırsat olduğunu söyledi.

Almanya ve Avrupa ülkelerinde, anne ve babaların okulların kapanması ile birlikte ailecek kitap okuma günleri düzenlediklerini belirten Ottmann, Türkiye'ye tatile geldiklerinde de çocukların elinde kitap bulunmasının bu etkinliğin parçası olduğunu kaydetti. Almanya'da çocuklarda düzenli kitap okuma alışkanlığının, okul öncesinde 3 yaşından itibaren başladığını belirten Ottmann, okul öncesi kitap okuma alışkanlığı kazanan çocukların ömür boyu okuma alışkanlığı kazanma oranının yüzde 97 seviyesinde olduğunu kaydetti. Ottmann, şöyle dedi:
"Çocukların küçük yaşta okuma alışkanlığı kazanmasında anne, baba ve öğretmenin fonksiyonu çok büyük. Ailecek kitap okunan bir evde çocukların kitap okumaması düşünülemez. Onun için çocuk, görsel temayı çok yakından takip eder. Anne ve babasının elinde kitap gören bir çocuğa kitap okuma demeye gerek yok. O çocuk okur. Önemli olan aile büyüklerinin çocuklarına rol model olması. Avrupa ülkelerinde kitap okuma oranının yüksek olmasında anne ve babaların rol model olmasının çok büyük etkisi var. Almanya'da kitap okuma hava, su ve temel gıda ihtiyaçlarını karşılama gibi ihtiyaç. Onun için de Alman ailesinin temel ihtiyaçları karşılamada kitaba ayrılan para ilk 3 içine giriyor." diye konuştu.
Ottmann, ailelerin kitap okumayı teşvik etmede ödüllendirmeyi de kitap hediye ederek yapması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Manavgat'ta DAÇEKA Deri Mamülleri ürünleri mağazası, Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürlüğü ile yaptıkları kampanya çerçevesinde mağaza kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için haftada 300 sahife kitap okuyan ilk 3 öğrenciye deri çanta hediye edeceğini belirtti.
Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, yaz ayında kitap okumayı etkin tutmak ve teşvik etmek için bir dizi çalışma yaptıklarını söyledi. Kitap okuyan öğrencileri her zaman kitapla ödüllendirdiklerini belirten Oktay, Manavgat Halk Kütüphanesi'nin kitap okuma ortalamasının ülke genelinin çok üstünde olduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz