Global ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen otomotiv sektörü, Türkiye'de de ÖTV indirimi öncesi sıkıntılı günler geçirdi.
2009 yılının ilk iki ayında pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40'a yakın oranda daralırken, Hükümetin iç pazarı canlandırmak amacıyla açıkladığı ve 3 ay süreyle geçerli olacağını bildirdiği ÖTV indirimi, sektöre nefes aldırdı.
ÖTV indiriminin mart ayının ikinci yarısında devreye girmesiyle birlikte bu ay satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,73 oranında artarken, satışlar nisan ayında yüzde 10,35, mayıs ayında ise yüzde 30 artış gösterdi.
Satılan araçların 100 bin 137 adedi ithal araçlardan oluşurken, 70 bin 805 adedini ise yerliler oluşturdu. İthal-yerli arasındaki farkın önceki dönemlere göre kapandığı gözlemlendi.
Otomotiv şirketleri mart-mayıs ayları arasında pazarda yaşanan hareketliliği satışlarına yansıtmaya çalışırken, Türkiye'de üretim yapan firmalar avantajlarını ortaya koydu.
İhracat pazarlarında ve iç pazarda yaşanan daralma nedeniyle üretime belirli sürelerde ara vermek zorunda kalan üreticiler, ÖTV indirimiyle birlikte evde oturan işçilerini yeniden üretime çağırırken, Fiat da bu dönemde üretimini yoğunlaştırdı.
Üç aylık dönemde Ford 21 bin 457 adet, Hyundai 18 bin 665 adet, Volkswagen, 11 bin 939 adet, Toyota 9 bin 688 adet, Peugeot 9 bin 478 adet, Opel 9 bin 217 adet, Honda ise 5 bin 9 adet satış gerçekleştirdi.
Bu dönemde ayrıca 6 adet Ferrari, 4 adet Bentley, 3 adet de Lamborghini satıldı.
ÖTV indiriminde sona yaklaşılırken, sektör temsilcileri uygulamanın süresinin uzatılmasından yana görüş bildirdi.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar "Ülkemiz şartlarına en uygun ve Türkiye'de otomotiv sektörünü olumlu etkileyecek yeni bir formülün hayata geçirilmesini Türkiye ekonomisi için çok önemli görüyorum" dedi.
Toyotosa Genel Müdürü İbrahim Orhan, konuya ilişkin görüşlerini, "Devlete vergi alma diyemeyiz, ancak biraz daha insanlarımızın gelir düzeyinin gözetilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz" sözleriyle açıkladı.
AA