Ötv Zammı Riga-koneks Boyayı Irak’a Taşıttı

Türkiye’de sanayi boyası üretiminde önde gelen firmalardan Riga Boya’nın Genel Müdürü Muhammet Tuncel, Bakanlar Kurulu...

Türkiye’de sanayi boyası üretiminde önde gelen firmalardan Riga Boya’nın Genel Müdürü Muhammet Tuncel, Bakanlar Kurulu kararıyla boya hammaddesine gelen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammının ardından, taahhütlerini yerine getiremeyecekleri için şirketi Iraklı bir firmaya devir ettiklerini açıkladı. Tuncel, son zamlarla birlikte Türkiye’de boya üretimi yapmanın, ithalat yapmaktan daha maliyetli olduğuna dikkat çekti.

Bakanlar Kurulu tarafından, 10 numara yağ kullanımının önüne geçilmesi için, hammadde alımlarındaki ‘nakit taahhüt’ oranının ani bir kararla yüzde 5'ten yüzde 25'e çıkarılması, boya sektöründe büyük şok etkisi yarattı.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili Seyhan Oteli’nde bir basın toplantısı düzenleyen Riga Boya Genel Müdürü Muhammet Tuncel, bünyelerindeki Riga ve Koneks Boya’nın, üretiminin yüzde 80’ini yurtdışına ihraç ettiğini, bu doğrultuda da İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan ‘2011 Yılı Türkiye’nin İkinci 500 Sanayi Kuruluşu’ unvanını aldığını hatırlattı.

Amacının dışında kullanılan ’10 numara yağ’a önlem almak için Bakanlar Kurulu’nun 11 Ekim 2012 tarihli 284/38 sayılı kararı gereğince yapılan düzenlemeyle, boya hammaddelerine yeni ÖTV zamlarının geldiğini ve fiyatların yüzde 100 arttığını vurgulayan Tuncel, “Firmamız Irak firmasıyla 2011 yılında 200 milyon dolarlık ihracat anlaşması yapmış ve buna müteakip 30 milyon dolarlık mal ihraç etmiştir. ÖTV zamlarıyla birlikte yeni mal sevk edemeyeceğimizi söyledik, onlar da sözleşmelerinden kaynaklanan cezai müeyyideler olduğunu söylediler. 200 milyon dolar mal sevk ettiğimizde 30 milyon dolar kar edecekken son düzenlemelerle 300 milyon dolara malı imal dahi edemeyecek duruma geldik” dedi.

Reklam
Reklam

Tuncel, anlaşmalardan doğan cezai müeyyideleri ödemeyecekleri için Riga ve Koneks boyayı, Iraklı bir firmaya devir ettiklerini açıkladı.

“İHRAC EDERKEN İTHAL EDER KONUMA GELDİK”

“Hammaddelere gelen zam kararı en azından 6 ay önceden bize bildirilebilirdi” diyen Tuncel, yüzde 100 artan hammadde fiyatlarıyla birlikte Türkiye’de üretim yapmanın, ithalat yapmaktan daha masraflı olacağını işaret etti. Tuncel, artık şirketlerini devir ettikleri Irak’lı firmadan boya ithal edip, Türkiye’de pazarlayacaklarını söyledi.

Tuncel, Riga ve Koneks boyanın milyon dolarları bulan vergiler verdiğini, bünyesinde 900’a yakın işçi çalıştırdığını ve üretiminin yüzde 80’ini ihraç ettiğine vurgu yaparak, “Fabrikaların buradan Irak’a taşındığında olacak kayıpları bir göz önüne getirin. Vergi kaybı, SSK kaybı, hammadde sağlayan diğer üreticilerin kaybı, işçilerin ekmek kapılarından olmaları. Yani maddi ve manevi zararlarının boyutlarını biz tahmin bile etmek istemiyoruz. Bakanlar Kurulu’nun kararının özü, boyanın hammaddesi ithal edilince ÖTV var, boya ithal edilince ÖTV yok. Biz boya ihraç eden firma ikan ham maddemize gelen ÖTV mevzuatındaki değişiklikten sonra boya ithal eden firma kurmak zorunda bırakıldık” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“FABRİKAM YIKILMASI BU KARARDAN AĞIR DEĞİLDİ”

Riga ve Koneks Boya’nın Onursal Başkanı Mahmut Tuncel ise son zamların sanayiciye yansımasının yüzde 100 olacağını hatırlatarak, bu koşullarda Avrupa’daki şirketlerle yarışamaz duruma geldiklerini aktardı. Tuncel, “Önceden 10 liraya sattığım malı, şimdi 20 liraya satmak zorundayım. Ben yurtdışındaki firmalara Türkiye’de böyle bir karar alındığını nasıl anlatırım? 200 milyon dolarlık mal satınca 30 milyon dolar kazanıyordum, şimdi aynı malı 300 milyon dolara üretemiyorum ki” dedi.

Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Deprem gördüm, fabrikam tamamen yıkıldı bu karar kadar ağır değildi. Kısa zaman önce fabrikam tamamen yandı yine bu karar kadar ağır değildi. Yurtdışından hammadde alınca ÖTV var, boya alınca yok. İhracatçı bir firmayı ithalat edecek hale getirdiler.”

Riga ve Koneks Boya, ihracat yaptığı Iraklı firmadan boya ithal edip, Türkiye’de satarak sektördeki işleyişini sürdürecek.

Toplantıya Mahmut Tuncel ve Muhammet Tuncel’in yanı sıra Koneks Boya Genel Müdürü Fatma Tuncel, Riga ve Koneks Boya’yı satın alan Iraklı firmanın Genel Müdürü Musa Celalettin Sayman ve fabrika sahibi Yasin Sabah Alsadi de katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: