Ovacık altını Türk şirketinin

İZMİR (İHA) - Koza Ovacık Altın Madeni Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, Türkiye'nin ilk altın madenine sahip ilk Türk şirketi olarak, Ovacık Altın Madeni'nin yüzde 100'lük bölümünü satın aldıklarını söyledi.

Normandy Madencilik'ten Bergama'daki Ovacık Altın Madeni'ni devralan Koza tarafından basını bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Ovacık Altın Madeni Yönetim Kuru Başkanı Akın İpek basın açıklaması yaparken, işletmenin Halkla İlişkiler Müdürü Hayri Öğüt İse genel çerçevede basın mensuplarına tesisin tanıtımı yaptı. Ovacık Altın Madeni Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, gazetecilere yaptığı bilgilendirme konuşmasında, "Türkiye'nin ilk altın madenine sahip ilk Türk şirketi olarak Ovacık Altın Madeni'nin yüzde 100'lük bölümünü satın almış bulunuyoruz. Bugüne kadar çok tartışılan Ovacık Altın Madeni'ni inşallah yeniden aldığımız ruhsatlar ile hizmete açacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Koza Ovacık Altın Madeni Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, "Ovacık Altın Madeni'nin, Türk altın madenciliğinin ve altın hazinelerimizin kapısı olmasını istiyoruz" diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu maden kapalı olduğu sürece hiç kimse Türk altın madenciliğine cesaret edemeyecektir. Son zamanlarda ısrarla Ovacık Altın Madeni hakkındaki idari davalar, ceza davalarıymış ve bu ceza davaları ile Ovacık Altın Madeni ebediyen mahkum edilmiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bu iddiaların gerçeklerle hiçbir alakası yoktur. Her şeyden önce idari mahkemeler, bir ilmi veya teknolojiyi yasaklayamaz. Kaldı ki her idari dava, kendi zamanındaki şartlarla müstakil olarak değerlendirilip sonuçlandırılır. Bu maden hakkında ise bugüne kadar 15 idari dava açılmış, bu davaların da 4'ü lehimize sonuçlanmıştır. Devam eden bu davaların bir tanesi için yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olup, yargılama süreci halen yüksek yargıda devam etmektedir. Bu davaların hiçbiri de ceza davası değildir. Bir işletme ruhsatının iptali ve kapatılması, o işletmenin eksiklerini giderip tekrar açılması için gerekli şartlar ve denetleme şekilleri bellidir. Bu şartları yerine getiren işletme ise açılır. Ovacık Altın Madeni de yeniden açılacaktır. Tüm bakanlılardan izinlerimizin çoğunu yenileyerek yeniden alıyoruz. Az bir iznimiz kaldı. Dünyada işleyen hiçbir maden yoktur ki bizim maden gibi kötü örnek olsun. Köylülerimizin hepsiyle konuşarak diyalog içersinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'de rezerv tespit eden, yer altı zenginliklerinin elinde bulunduğu büyük rezervlerdeki yabancı şirketlere de buradan sesleniyorum; elinizdeki ruhsatları bize satın, madenlerimizi biz kendimiz işletelim."

Reklam
Reklam

Koza Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, bir 10 yıl daha Bergama'daki Ovacık Altın Madeni'ni işleteceklerini ifade etti. Akın İpek, "Burada bizim tespitlerimize göre, 126 bin dolara mal edilen bu işletme 3 yıl boyunca 15.7 ton altın ve 16.3 ton da gümüş üretmiştir. Bu günden sonra da 10 yıllık bir rezerv işleme çalışmamız gerçekleştirilecek. Bu süre zarfında da 40 bin ton altın ve gümüş elde edeceğiz. Dolayısıyla Bergama ve çevresi bu tesisten kazanç elde edecek" diye konuştu.
Akın İpek, dünyanın en iyi çevre teknolojisine sahip bir maden olan Ovacık Altın Madeni'nin Avrupa Maden Sanayiciler Birliği (EUROMİNES) tarafından 2004 yılı Avrupa Birliği Komisyonu'nda mevcut en iyi tekniklerle donatılmış referans ve örnek olarak gösterildiğinin de altını çizerek, işletmede hiçbir risk bulunmadığını söyledi.
Çok kapsamlı bir şekilde ÇET Raporu da hazırlandığını ifade eden Akın İpek, "Maksatlı dedikodular, çevre örgütlerimizde ve köylülerimizde kuşku ve şüphe uyandırmıştır. Tamamen asılsız olmasına rağmen bu tür dedikodulara verilecek tepkinin önceden hesaplanarak kullanıldığını düşünüyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Avcık Altın Madeni Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'e bir gazetecinin, "Ovacık Altın Madeni karlı bir iş olsaydı yabancılar bırakmazdı, siz bu riski göze nasıl aldınız?" şeklindeki sorusunu ise, "Biz bu işletmeyi 40 milyon dolara satın altık. Yapılan iş ortada, araştırmalarımızı ve değerlendirmemizi yaptık" şeklinde yanıtladı. Akın İpek, tüm çevre örgütlerini, yargı ve bilim adamlarını Bergama Ovacık Altın Madeni'ne davet ederek, gelip her şeyi yerinde incelemeye davet ettiğini açıkladı.

İpek, "Koza altın şirketi olarak üretim hedefimiz ilk yıl için Ovacık'tan 350 bin ons ve Gümüşhane'den ise 10 bin ons olmak üzere toplam 450 bin onstur. Bu yaklaşık olarak 180 milyon dolar ciro demektir. Mevcut arama ekibimizi güçlendirerek ilk 2 yıl sonunda 2 milyon ons ilave rezerv tespit etmeyi amaçlıyoruz. Bu, aktifimize 800 milyon dolarlık bir artı değer katacaktır. Altın rezervlerinin ayak izlerini görüyoruz, bu izleri takip edip ekonomimize kazandıracağız ve altın işlemesini de Türkiye'de gerçekleştireceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Madende yapılan basın toplantısı sonrasında ise gazeteciler tesisi gezerek bilgilendirildi.