"Oxford Hayali" Için Burs Arıyor

Babasının kansere yakalanmasından etkilenerek genetik mühendisi genç kız, Oxford Üniversitesi'nde doktora yapma hayalini gerçekleştirebilmek için burs arıyor.

Babasının kansere yakalanmasından etkilenerek genetik mühendisi genç kız, Oxford Üniversitesi'nde doktora yapma hayalini gerçekleştirebilmek için burs arıyor.

Gülaçtı, AA muhabirine çocukluğunun öğretmen annesi ve babasının mesleği gereği Türkiye'nin farklı illerinde geçtiğini söyledi.

İlkokul yıllarında babasının beyninde tümör oluşmasının hayatını değiştirdiğini anlatan Gülaçtı, günlerce babasının hastalığını düşünerek ağladığını aktardı.

Babasının sağlığına kavuşmasıyla sona eren hastalık sürecinin hayatında büyük izler bıraktığını belirten Gülaçtı, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Tedavi için Ankara'ya geldik. Babamın doktoru Tunç Alp Özgen benim kahramanım oldu. Tabi ki her şey Allah'tan. Allah, babamı bize bağışladı. Oradan benim kafama kazındı. İnsanların en hassas olduğu dönem, hasta yakını oldukları dönemdir. Herkesten medet umarsınız. Para, mal, mülk, dünyayı size verseler hiçbir şey özünüzde yoktur. 'Her şey gitsin, o benimle olsun' denir. O doktor da bana onu verdi. 'Ben de beyin cerrahı olacağım' dedim. Sonra biraz araştırınca genetik mühendisliğine ilgi duydum. Kız çocukları babaya çok düşkündür. Babam bana çok düşkündü, ben de ona.

Babam benim kahramanımdı, babamın doktoru ise Süpermen'di. Yani hayatımın dönüm noktaları bu iki insandır."

-Burs için TÜBİTAK'tan ümit ışığı-

Babasının geçirdiği rahatsızlık döneminde karar verdiği genetik mühendisliği eğitimine Haliç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü'nü kazanarak başladığına işaret eden Gülaçtı, tam burslu olarak kazandığı bölümü çok iyi dereceyle bitirip çeşitli ödüller aldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Gülaçtı, yüksek lisans programını Sabancı Üniversitesi'nde tamamladığını, doktora için İngiltere'deki Oxford ya da ABD'deki Harvard üniversitelerinden birini istediğini anlattı.

İngiltere'de çalışmak istediği öğretim üyesinden olumlu yanıt alınca iki yıl önce Oxford'da doktora yapma imkanı doğduğuna dikkati çeken Gülaçtı, şöyle konuştu:

"Bu işi en iyi şekilde ülkemde yapacağımı planladım. Bundan dolayı bursu ülkemde bulmaya karar verdim. İki yıldır başvurmadığım yer, çalmadığım kapı kalmadı. Hiçbir şey yapamadım. Annem bundan birkaç ay önce Sayın Düzce Valimiz Adnan Yılmaz ile görüştü. 'Artık olmayacak, yolumu mu değiştirsem, başka bir mesleğe mi yönelsem-' diye düşünürken, valimiz beni davet etti. Durumumu dinledikten sonra beni TÜBİTAK Genel Sekreteri'ne yönlendirdi. Sağ olsunlar, onlar da beni dinledi. Bu arada İslami Devolopmend Bank bursundan haberdar olduk ama onun için de Türkiye'de resmi bir kuruluşta çalışıyor olmak gerekiyordu. Bunu sağlamak için TÜBİTAK'ta işe başlayacağım. Daha sonra o bursa başvuracağım."

Reklam
Reklam

Gülaçtı, Türkiye'de burs sıkıntısı yaşayan çok sayıda kişi bulunduğunu söyleyerek, "Türkiye'deki öğrenciler olarak çok iyi eğitim alıyoruz ama sadece desteğe ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

-"Çocuklarımızı iyi yetiştirip beyin göçünü önleyeceğiz"-

Baba Alaaddin Gülaçtı (52) da kendisini bilime adamış çocuklara sahip çıkılması gerektiğini anlattı.

Kızına güvendiğini, hayallerini gerçekleştireceğine inandığını vurgulayan Gülaçtı, "Bütün başarılı çocuklara yardım edilmesini istiyoruz. Biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Memleketin kalkınması için beyin göçünün ortadan kalkması lazım" diye konuştu.

Anne Nilgün Gülaçtı (50) ise eğitimin bir ülkenin kaderini değiştirdiğine işaret ederek, yetenekli gençlerin yurt dışındaki eğitimlerine hayırseverlerin destek olması gerektiğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: