Oxford'la Cameron arasında siyah öğrenci tartışması

İngiltere Başbakanı David CameronOxford'u çok az siyah öğrenci almakla suçladı. Üniversite suçlamayı reddediyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın kendisinin de mezun olduğu Oxford Üniversitesi'ne yönelttiği okulun çok az sayıda siyah öğrenci aldığı suçlamasına üniversiteden derhal yanıt geldi.

Oxford, David Cameron'ın sahip olduğu bilgilerin doğru olmadığını söyleyerek suçlamayı reddetti.

Cameron, geçen yıl Oxford Üniversitesi'nin sadece bir siyah öğrenci kabul ettiğini söylemişti.

Ancak Oxford, geçen yıl yalnız lisans programına İngiltere kökenli en az 26 siyah öğrenciyi aldığını açıkladı.

Üniversite, Başbakan Cameron'ın bahsettiği kişinin kendini Karayip kökenli olarak tarif eden tek siyah öğrenci olduğunun altını çizdi.

Reklam
Reklam

Oxford, bu öğrenci dışında kalan 25 gencin kendini 'Afrika' ya da 'diğer' başlığı altında siyah olarak tanımladığına dikkat çekiyor.

Üniversitenin sözcüsü, bunlara ilaveten 14 öğrencinin de kendilerini siyah kökene sahip melez olarak tanımladığını söyledi.

Oxford Üniversitesi, Başbakan Cameron'ın ''hatalı ve son derece yanıltıcı'' davrandığını belirterek öfkesini dile getirdi.

Buna karşılık David Cameron'ın makamından yapılan açıklamada, ''Başbakan daha açık bir dil kullanmalıydı, fakat siyah öğrenci rakamları halen feci biçimde düşük'' denildi.

Başbakan Cameron, Harrogate kentinde halktan bir grubun sorularını cevaplarken, ''Geçen yıl Oxford'a sadece tek bir siyah öğrencinin gittiği bilgisini gördüm. Bence bu utanç verici. Bundan daha iyisini yapmamız lazım.'' diye konuşmuştu.

Oxford Üniversitesi ise, lisans programındaki siyah öğrencilerin yanısıra, lisans üstü programlarında da siyah öğrenciler olduğunu söylüyor. Üniversite ayrıca, İngiltere kökenli olmayan, ya da okula etnik kökeni hakkında bilgi vermeyen siyahların da bulunduğunu belirtti.

Reklam
Reklam