Oy verme süresi 2 dakika

ANKARA (İHA) - 28 Mart 2004 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde vatandaşlar, köylerde 2 ayrı sandıkta, belediyesi bulunan şehirlerde ise 3 ayrı sandıkta oy kullanacak.

Her sandıkta ortalama 300 oyun kullanılacağı seçimlerde her seçmene yaklaşık 2 dakika oy verme süresi düşecek. Seçmenler, sırasıyla İl Genel Meclisi üyeliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi üyeliği, Köy veya Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyeti üyeliği için oy kullanacak. İl Genel Meclisi üyeliği, Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi üyeliği seçimlerinde ayrı ayrı birleşik oy pusulaları kullanılacak. Seçime katılacak bağımsız adayların isimleri, birleşik oy pusulasındaki siyasi partilere ayrılan sütunlardan sonra gelecek 'bağımsız adaylar' sütununda yer alacak. Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan birleşik oy pusulalarında İl Genel Meclisi için turuncu renkli, Belediye Başkanlığı için mavi renkli, Belediye Meclisi için sarı renkli ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı için beyaz renkli oy pusulaları kullanılacak.

Reklam
Reklam

Birleşik oy pusulalarının en üstünde, 'Siyasi Partiler Birleşik Oy Pusulası', bağımsız adaylar varsa 'Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar Birleşik Oy Pusulası' ibaresi yazılacak. Bu ibarenin altında, seçime katılacak 20 siyasi partinin isimleri yer alacak. Belirli bir aralık veya çizgiden sonra, her siyasi parti için ayrılan bölümün altında çapı 2 santimetre olan boş bir daire bulunacak. Seçmenler, mührü bu daireye basacak. Dairenin altında, belediye başkanlığı seçimine ilişkin o partinin adayının adı ve soyadı bulunacak. İl genel meclisi üyeliği ve belediye meclisi üyeliği seçimleri birleşik oy pusulalarında, siyasi parti adaylarının isimleri yazılmayacak. Köy ve mahalle muhtarlığı seçimlerinde oy pusulası olarak ancak beyaz kağıt kullanılabilecek ve YSK tarafından hazırlanan çift mühürlü sarı renkli zarfa konularak, oy sandığına atılacak.

Seçmenler, oy pusulalarını; il genel meclisi üyeliğine ilişkin "turuncu" renkli birleşik oy pusulasını "turuncu" renkli zarfa, belediye başkanlığına ilişkin "mavi" renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclisi üyeliğine ilişkin "sarı" renkli birleşik oy pusulalarının ikisini birlikte "mavi" renkli zarfa, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ilişkin "beyaz" renkli birleşik oy pusulasını belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçimine ilişkin "mavi" renkli zarfa, köy seçimlerinde köy muhtarı ve ihtiyar meclisi üyelerine ilişkin oy pusulalarının ikisini birlikte "sarı" renkli zarfa, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ve ihtiyar heyeti üyelerine ilişkin oy pusulalarının ikisini birlikte "sarı" renkli zarfa koyacak.

Reklam
Reklam

Seçmenler, Sandık Kurulu Başkanı'ndan alacakları birleşik oy pusulası ve mühürle kapalı oy verme yerine girecekler. Burada oyunu vereceği partinin ambleminin altındaki yuvarlak içerisine "Evet" veya "Tercih" mührünü basacak olan seçmenler, pusulayı zarfa koyarak sandığa atacaklar. Seçmenler, oylarını sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesindeki isimlerinin karşısını imzalayacaklar. Bu arada 5 ayrı oy kullanacak seçmenin en az 3 dakika içerisinde oy verme işlemini bitirmesi bekleniyor. 9 saat sürecek olan oy verme süresi içinde her sandıkta yaklaşık 300 oy kullanılacak. Buna göre, her bir seçmene oy verme işlemi için yaklaşık 2 dakika süre düşecek. İşlemin 2 dakikadan fazla sürmesi halinde kuyrukların uzaması kaçınılmaz olacak. Seçimlerde mükerrer oy kullanımını önlemek için, oyunu kullanan seçmenin sol işaret parmağı çıkmayan boya ile boyanacak. Seçmenin sol işaret parmağı yoksa, hangi parmağının boyandığı yazılacak. Hiç parmağı olmayan seçmenin boyun bölgesi mürekkeple işaretlenecek. Sandık Kurulu Başkanı, oyunu kullananların seçmen bilgi kağıtlarının arkasını imzalayıp mühürleyecek.

Reklam
Reklam