İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen ‘Oyak’ iddianamesinde, Ergenekon'un özel güvenlik şirketi kurmayı ve gerektiğinde bu şirketleri istihbarat ve operasyonel eylemler için kullanmayı amaçladığı bilgisine yer verildi. İddianamede, bu kapsamda Oyak A.Ş.’ye yönelik bulgulara da rastlandığı belirtildi.
İddianamede, özel güvenlik şirketleriyle ilgili önemli bilgilere yer verildi. Ergenekon'un, amaç ve faaliyetleri doğrultusunda özel güvenlik şirketleri kurulması ve bu şirketlerden istihbarat ve operasyonel anlamda yararlanılmasını hedeflediği ifade edildi. İddianamede, ‘Lobi’ isimli örgüt dokümanında, ‘Hedef’ başlığı altında "… İnsan kaynaklarına dayalı ticari bir danışmanlık ve hizmet şirketi kurularak güçlü ticari kuruluşlarda kadrolaşma sağlanabilmesi, yine aynı amaçla bir güvenlik şirketi kurularak, iş adamlarının güvenliğinin sağlanması ve böylece her alanda kadrolaşmanın gerçekleştirilmesi…" ifadelerine yer verildi.
Veli Küçük, Ümit Oğuztan, Şener Eruygur, Ufuk Akkaya, Tuncay Özkan gibi Ergenekon sanıklarından ‘Security A.Ş. Uluslararası Güvenlik Şirketi Projesi’ isimli örgüt dokümanının ele geçirildiği de belirtildi. Bu dokümanda, ‘Amaç’ başlığı altında şu ifadelerin bulunduğu kaydedildi: “Güvenlik şirketlerinin istihbarat örgütleri için çok önemli olduğu, oluşturulacak güvenlik şirketinin istihbarat görevlerinde yer alarak uzmanlaşmış emekli bir kurmay albayın başkanlığında kurulması gerektiği ve tüm personelin yalnızca emekli istihbarat subaylarından oluşturulması gerektiği, bu şirket bünyesinde kesinlikle emekli emniyet mensuplarının yer almaması gerektiği, böylece örtülü bir biçimde yepyeni bir yapılanma ile güçlü bir istihbarat biriminin oluşturulmuş olacağı, bu istihbarat biriminin doğal olarak operasyonel hizmetlerin sorumluluk ve yükümlülüğünü de üstlenebilecek yeterlilikte olacağı, Özel Güvenlik Şirketi olarak faaliyet gösterecek olan bu şirketin operasyonel girişimlerinin deşifre olması halinde olumlu bir örtü görevi üstleneceğinin de çok açık olacağı…”
İddianamede, dokümanın sonuç bölümünde ise kurulması planlanan güvenlik şirketinin anonim şirket olarak faaliyete geçeceği, kurulacak güvenlik şirketiyle hem gelir elde edileceği, hem de istihbarat verilerinin toplanacağı, gerektiğinde ise operasyonel faaliyetler sürdürebileceği bilgisine yer verildi.
ERGENEKON'UN GÜVENLİK ŞİRKETİ FAALİYETLERİ
İddianamenin 'delillerin değerlendirilme' bölümünde şu ifadelere yer verildi: "Yukarıda bir kısım alıntılar yapılan örgüt dokümanlarından, Ergenekon Terör Örgütünün nihai amacına ulaşmak amacıyla özel güvenlik şirketlerini kurmak/yönetmek/kontrol altında tutmak amacıyla ciddi çalışmalar yürüttüğü ve bu kapsamda stratejiler geliştirdiği anlaşılmaktadır.
Örgütün bu stratejisine paralel olarak bugüne kadar haklarında işlem yapılan sanıklar Veli Küçük, Oktay Yıldırım, Muhammet Yüce ve Ergin Geldikaya başta olmak üzere bir kısım örgüt üyesi ve yöneticisi şüphelilerin özel güvenlik sektöründe çalışması bu durumu açıkca ortaya koymaktadır.
Ergenekon Terör Örgütünün yapmayı planladığı operasyonel faaliyetlerin deşifre olması halinde bu durumun örtbas edilmesi, delillerin yok edilmesi amacıyla kurulan/kontrol edilen özel güvenlik şirketinin önemli bir görev üstleneceği, bu kapsamda kurulacak olan özel güvenlik şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığına istihbarat alanında uzmanlaşmış emekli kurmay albay getirilmesi hedefine uygun olarak, OYAK Güvenlik Şirketinin yönetimine, Ergenekon örgütü sanıklarıyla irtibatlı olan Emekli Kurmay Albay Orhan Çoban’ın görevlendirildiği, bu nedenle OYAK SGS’nin de örgütün müdahalesi, yönlendirmesi ve kontrolüne açık olduğu anlaşılmaktadır."
OYAK-ERGENEKON BAĞLANTISI
Oyak iddianamesinde, özel güvenlik şirketleriyle ilgili yukarıda belirtilen bir kısım örgüt dokümanlarının yanı sıra, soruşturmaya konu olan Oyak A.Ş ile ilgili soruşturma kapsamında bazı bulguların elde edildiği belirtildi.
İddianamede bununla ilgili bulgular şöyle sıralandı: “Sanık Mehmet Şener Eruygur’dan ele geçirilen ve Emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu anlaşılan günlüklerin, "7 Ocak 2004" başlığı altında, "Tuncay Özkan'ın Ziyareti … Benden UYAK’ın (OYAK) kurulacak şirkete hissedar olmasını ve böylece Başbakan Recep Tayyıp ERDOĞAN’a karşı bir çeşit koruma sağlamayı istedi. Bende kendisine elimden geleni yapacağım dedim. …"
"2 Şubat 2004" başlığı altında; "Akşam Aytaç paşalar bizi ve oğlanları Bilkentte yemeğe götürdüler. Çok güzel vakit geçirdik. Yine bizim Burak bir konu açtı. Bizim bunda sonra iki konuya önem vermemiz gerkiyor. OYAK’ın heyetinin yaptıklarının kontrol edilmesi gerekiyor. Ankara Belediyesine 250 milyon dolar kredi vermiş durumda bu parayı geri almak biraz zor. İkinci bir konuda OYAK’ın kendi amaçlarımıza yardımcı olacak şekilde kullanılması, bazı medya kuruluşlarına ortak olması veya kredi vermesi gibi. Oyak ile ilgili bir rapor hazırlamaya karar verdik."
"15 Mart 2004" başlığı altında; "Tuncay Özkan ve Kerim Can Kamal'ın ziyareti Tuncay Özkan yanında yeni kurmakta olduğu TV istasyonunu yöneticisi olacak Kerim Can ile beraber geldi. Çok oturmadılar. Bana OYAK’ın reklam teminatı verip veremeyeceğini sordu. Esas bunu öğrenmeye gelmişler. Bana göre dehşetli bir istihbarat bilgisi var." şeklinde notların bulunduğu tespit edilmiştir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz